Pindakaas en hagelslag in Belgische AH aan de kant

De Belgische tak van Albert Heijn groeit en wordt daarbij ook steeds 'Vlaamser'. Volgens Luc de Baets, de algemeen directeur van Albert Heijn België, zijn inmiddels zo'n 1500 artikelen in de filialen bij onze zuiderburen 'typisch Vlaams'.

AH wordt steeds Vlaamser Beeld ANP XTRA
AH wordt steeds VlaamserBeeld ANP XTRA

Albert Heijn is sinds 2011 actief in Vlaanderen. Afgelopen week werd de 25e winkel geopend. Daarmee is de supermarktketen precies halverwege het vervullen van de ambitie om tegen eind 2016 vijftig Belgische filialen te hebben. In het assortiment duiken steeds meer Vlaamse producten op. Zo zijn er recent 25 nieuwe soorten vlees in de Belgische schappen gelegd, varierend van dunne lende tot gekruid gehakt. In vergelijking met een van de circa 800 Nederlandse Albert Heijn-winkels verschilt het assortiment in België 10 procent, aldus De Baets.

'We worden steeds Vlaamser, maar je mag niet verloochenen dat je 'heritage' hebt', stelt de directeur. De Nederlandse kaas en vla liggen prominent in het rek. Net als de pindakaas en de chocoladehagel. Ook verkoopt Albert Heijn in België veel biologische producten en verse melk. De consument in Nederland profiteert ook van de Belgische groei van Albert Heijn. Online zijn in ons land zo'n 700 Vlaamse producten te verkrijgen. En in de Nederlandse supermarkten in het grensgebied is Vlaams vlees te vinden. Enkele maanden terug kwam Albert Heijn in België nog onder vuur te liggen. Landbouworganisaties haalden flink uit omdat de Nederlandse grootgrutter zware neerwaartse druk op de leveranciersprijzen zou uitoefenen. De Baets ontkent. 'We bieden marktconforme prijzen aan onze leveranciers.'
Hij zegt de problematiek inmiddels besproken te hebben met brancheorganisatie Boerenbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden