Plus

Pim Fortuyn Prijs is beloning voor de prettigste dwarse blik

Voor dwarsdenkers en taboedoorbrekers wordt woensdag voor de tweede keer de prijs uitgereikt voor de 'meest fortuynistische persoon' van Nederland. 'Als het even kan, mag er wel wat humor bij.'

Marcel Wiegman
null Beeld anp
Beeld anp

Je zou het de emancipatie van de dwarse blik kunnen noemen. Een eigen prijs. Met een wisselbokaal en een juryrapport voor de winnaar. Voor de tweede keer wordt morgen in het Haagse Nieuwspoort de Pim Fortuyn Prijs uitgereikt aan 'de meest fortuynistische persoon in Nederland'. Toespraak, stukjes in de krant. Straks horen de tegendenkers er nog echt bij.

"Er hangt in Nederland altijd zo'n moreel sausje over het uiten van opinies," zegt journalist Wierd Duk, één van de vijf genomineerden. "Die zijn al snel verdacht. Het zou mooi zijn als deze prijs dat kan doorbreken."

Niet kinderachtig
Natuurlijk, zegt hij, trof hem het ongemak toen hij werd gebeld. Hij, onafhankelijk verslaggever, straks verkozen tot de nieuwe Fortuyn? Dat is hij niet. Maar hij dacht: laat ik niet kinderachtig zijn. "Het is toch mooi als in het medialandschap mensen worden aangemoedigd die een beetje uit de pas lopen."

Genomineerde Theodor Holman, columnist van deze krant, drukt het als altijd iets kernachtiger uit: "Het is de NSB niet waar je een prijs van krijgt. Ik vond Fortuyn een heel aardige man. Als hij niet vermoord was, had ik zeker op hem gestemd." Ik zeg wat ik denk, en doe wat ik zeg.

Vorig jaar won rechtsfilosoof Afshin Ellian de eerste editie van de Pim Fortuyn Prijs. Voor zijn publicaties waarin hij 'helder en zonder poes­pas waarschuwt voor het gevaar van gewelddadig islamisme'. Zijn medegenomineerden: cabaretier Hans Teeuwen, politici Fred Teeven (VVD) en Ronald Sørensen (PVV) en de columnisten Nausicaa Marbe (De Telegraaf) en Annabel Nanninga (The Post Online). Een gezelschap waar je bij moet willen horen.

Er zijn mensen die een nominatie weigeren, geeft initiatiefnemer Joost Eerdmans grif toe, de oude strijdmakker van Fortuyn en tegenwoordig namens Leefbaar Rotterdam wethouder in de havenstad. "Maar dat zijn vrije vogels, die hun naam aan geen enkele prijs verbonden willen zien, ook niet als die er juist is voor de vrije vogels. De meeste mensen die wij bellen zijn heel erg vereerd."

Waar het hem om gaat? "Strijders van het vrije woord, die zich in de geest van Pim bezighouden met thema's als integratie en immigratie. Mensen die zich niet laten muilkorven, maar zich inzetten voor een zaak."

Ter verduidelijking: "En daarvoor hoef je echt geen rechtse populist te zijn."

Zwart maken
"Wie stelling neemt, maakt zich kwetsbaar," zegt Duk. "Dat merk ik zelf aan de heftige kritiek die ik soms krijg op mijn stukken. Wie uitdeelt, moet ook kunnen incasseren, maar mensen proberen je zwart te maken, zonder met je in debat te gaan."

Met een verwijzing naar zijn medegenomineerde Ebru Umar: "Wat je ook van haar vindt, ze heeft wel moed getoond."

Juryvoorzitter Simon Fortuyn, broer van, verwijst graag naar de Latijnse tekst op het 4,5 meter hoge beeld van Fortuyn in Rotterdam: 'Laten wij waken over de vrijheid van het spreken'. "Ik vind: Pim is van ons allen. Hem is lang het rechts-extremistische etiket opgeplakt. Maar hij is gerehabiliteerd. Het gaat ons erom dat het publieke debat levend blijft, om de vrijheid van meningsuiting. En als het even kan, mag daar nog wel wat humor bij."

Holman: "Dan kan die prijs alleen maar naar mij gaan!"

2002

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De naar hem vernoemde prijs is vorig jaar voor het eerst uitgereikt.

Wierd Duk (56)

Schrijver en journalist (voor onder meer Algemeen Dagblad en Het Parool). Schreef veelvuldig kritische stukken over de vluchtelingencrisis in Duitsland en de Willkommenskultur van bondskanselier Angela Merkel.

Het juryrapport: "Duk durft het geopolitieke debat aan te gaan en hier een onconventionele positie in te kiezen."

Wierd Duk Beeld .
Wierd DukBeeld .

Ebru Umar (46)

Columnist van dagblad Metro. Kreeg onlangs land­arrest in Turkije na "beledigende tweets" over president Recep Tayyip Erdogan.
"In het debat zoekt zij de grenzen op en schuwt niet om daar af en toe over heen te stappen. Zelfs na haar arrestatie neemt zij geen gas terug."

De jury prijst Umar vanwege haar "doorzettingsvermogen, lef en durf".

Ebru Umar Beeld Harmen de Jong
Ebru UmarBeeld Harmen de Jong

Theodor Holman (63)

Schrijver en columnist voor Het Parool. Ontmoet met zijn stukken felle kritiek én mateloze bewondering. De jury: 'In zijn columns - die tot ver buiten Amsterdam verslonden worden - durft Holman zeer kritisch stelling te nemen ten opzichte van de islam, waarvoor hij zeer regelmatig aangevallen en beschimpt wordt.

Dit houdt hem niet tegen om door te gaan met taboes doorbreken.'

Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Dilan Yesilgöz (38)

Gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam, waar zij zich voor bezighoudt met de portefeuille veiligheid. Volgens de jury werd zij bij het grote publiek bekend toen zij zich uitsprak over de aanrandingen in Keulen tijdens oudejaarsnacht.

'Yesilgöz durfde het debat over seksuele intimidatie open te breken en bij een breder publiek aanhangig te maken,' aldus de jury.

Dilan Yesilgöz Beeld Rink Hof
Dilan YesilgözBeeld Rink Hof

Leon de Winter (62)

Schrijver van literaire werken en opinieartikelen waarin hij 'zeer regelmatig Israël verdedigt en stelling neemt tegen het handelen van regimes in het Midden-Oosten'.

De jury: 'Vanwege zijn felheid en eerlijkheid worden zijn stukken vaak verguisd, desondanks blijft De Winter doorgaan en verdedigt hij zijn standpunten met passie.'

Leon de Winter Beeld Elmer van der Marel
Leon de WinterBeeld Elmer van der Marel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden