Pim en Pom gaan op avontuur in het Rijksmuseum

In samenwerking met het Rijksmuseum geeft uitgeverij Volt een nieuw verhaal uit over de nog altijd onweerstaanbare poezenfiguurtjes van Fiep Westendorp: Pim en Pom in het Rijksmuseum.

Pim en Pom gaan op zoek naar de Gouden Eeuw.Beeld Fiep Westendorp / Rijksmuseum

‘De witte kat met streepjes is Pim en die zwarte, dat is Pom. Pim houdt van avonturen. Hij is nieuwsgierig en durft alles. Pom weet veel en kan zelfs al lezen. Hij is ook nieuwsgierig, maar hij is wel altijd voorzichtig. Ze zijn elkaars beste vriend. Allebei houden ze heel veel van hun baasje, de Vrouw.’

Dit voor wie nog een introductie behoeft tot de poezen Pim en Pom, die in de jaren vijftig en zestig figureerden in verhaaltjes van Mies Bouhuys, geïllustreerd door Fiep Westendorp. Ze verschenen elke week op de kinderpagina van Het Parool. Nieuwe roem voor de poezen kwam er vanaf 2008 met de televisieanimatieserie De avonturen van Pim & Pom, gebaseerd op de meer dan duizend tekeningen die Fiep Westendorp van hen maakte en bedacht en geregisseerd door Gioia Smid, conservator en beheerder van het oeuvre van Westendorp bij de Fiep Westendorp Foundation.

Aanstekelijke zoektocht

Smid is met Dingue Dongelman ook verantwoordelijk voor de tekst van het deze week verschenen Pim en Pom in het Rijksmuseum, op zoek naar de Gouden Leeuw, waarin de poezen de Vrouw stiekem volgen naar het Rijks­museum; ze hebben haar horen zeggen dat ze een tentoonstelling gaat bezoeken over de Gouden Leeuw – en die moeten ze zien.

Die Gouden Leeuw vinden ze niet, natuurlijk – wel een houten, als versiering op de achtersteven van het Britse vlaggenschip de Royal Charles (ca. 1663), en een bronzen leeuw met een kraantje: een aquamanile uit 1400. Hun aanstekelijke zoektocht voert ze langs tal van dieren in het Rijks, van De bedreigde zwaan van Jan Asselijn, de honden op De Nachtwacht en het schutterstuk van Bartholomeus van der Helst en hun soortgenoot op Kinderen leren een poes dansen van Jan Steen tot de vliegen en rupsen op Festoen van vruchten en bloemen van Jan Davidsz. de Heem; ze dollen bij het poppenhuis van Petronella Oortman en bietsen melk bij Vermeers Melkmeisje.

En weer thuis, op schoot bij de Vrouw, horen ze alles over de – aha – Gouden Eeuw.

Pim en Pom in het Rijksmuseum, Fiep Westendorp, Uitgeverij Volt, €8,50, 55 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden