Piloten: chaos bij Spanair

Het uitgebrande toestel vanochtend op het vliegveld van Madrid. 153 mensen kwamen om. De ramp is het ernstigste vliegtuigongeluk in Spanje sinds 1983, toen een Boeing 747 neerstortte bij de landing in Madrid. Foto EPA Beeld
Het uitgebrande toestel vanochtend op het vliegveld van Madrid. 153 mensen kwamen om. De ramp is het ernstigste vliegtuigongeluk in Spanje sinds 1983, toen een Boeing 747 neerstortte bij de landing in Madrid. Foto EPA

MADRID - Enkele uren voor de ramp met het Spanair-toestel in Madrid klaagden piloten van de luchtvaartmaatschappij over onderhoudsproblemen als gevolg van de 'organisatorische chaos' bij het bedrijf. De piloten stonden op het punt te gaan staken uit protest tegen de werkomstandigheden bij Spanair.

In een verklaring die ze drie uur voor de ramp publiceerden, spraken ze van een 'constante druk en dreiging van de directie'. Die zou er onder meer toe leiden 'dat onderhoudsmedewerkers de normen overschrijden'.

Prijsbreker Spanair ('De goedkoopste tickets in Spanje en Europa') verkeert al geruime tijd in financiële moeilijkheden. In de eerste helft van dit jaar werd een verlies van tachtig miljoen euro geleden.

De Scandanavische eigenaar SAS heeft geprobeerd de maatschappij te verkopen, maar vond geen geïnteresseerden. Daarop besloot SAS tot een sanering, waarbij duizend personeelsleden zouden worden ontslagen.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de 153 dodelijke slachtoffers en negentien gewonden. Op de passagierslijst die Spanair vandaag heeft vrijgegeven, kwamen geen Nederlandse namen voor, alleen maar Spaanse. Ook hebben zich geen ongeruste familieleden gemeld bij de Nederlandse ambassade in Madrid.

De MD-82 van Spanair, die als bestemming de Canarische Eilanden had, had technische problemen voor de start. Het toestel was al met taxiën begonnen, toen het terugkeerde naar het platform van Barajas International Airport. De piloot meldde een mankement aan het koelsysteem. Nadat dat zou zijn verholpen, begon het vliegtuig met een uur vertraging alsnog aan de start.

Daarbij zou volgens ooggetuigen brand zijn uitgebroken in één van de motoren, waarna het toestel neerstortte in een veld, niet ver van de startbaan. Het vliegtuig vloog daarbij volledig in brand.

Zaterdag moest eenzelfde toestel van Spanair, dat onderweg was van Lanzarotte naar Madrid, landen op Gran Canaria wegens problemen aan beide motoren. Reddingswerkers waren snel op de plek van het ongeluk, maar ze troffen slechts negentien overlevenden aan.

De ramp is het ernstigste vliegtuigongeluk in Spanje sinds 1983, toen een Boeing 747 neerstortte bij de landing in Madrid. Daarbij kwamen 181 mensen om het leven. In 1977 vond in Tenerife het ernstige vliegtuigongeluk in de geschiedenis van de luchtvaart plaats. Toen vonden 583 mensen de dood, onder wie 248 Nederlanders, toen twee Boeings op het vliegveld in botsing kwamen. (HET PAROOL)

Alles over vliegtuigongelukken vindt u op www.planecrashinfo.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden