Pilot met stopformulier tegen etnisch profileren van de baan

Amsterdamse agenten kunnen op­gelucht ademhalen. Een proef met stopformulieren, tegen etnisch ­profileren, komt er niet.

Voorstanders vinden de invoering van stopformulieren nodig om etnisch profileren tegen te gaan. Beeld ANP
Voorstanders vinden de invoering van stopformulieren nodig om etnisch profileren tegen te gaan.Beeld ANP

Dat heeft locoburgemeester Eric van der Burg besloten in samenspraak met hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier Theo Hofstee.

De politie kreeg steun uit Haagse hoek; net als Aalbersberg ziet het ministerie van Justitie en Veiligheid niets in stopformulieren, een document waarop agenten moeten motiveren waarom iemand in een situatie staande wordt gehouden.

Typhoon
In de gemeenteraad klinkt al sinds 2016 in meerderheid de roep om stopformulieren. De aangehouden persoon krijgt een kopie van het formulier, met daarop de rechten die iemand heeft in zo'n situatie.

De discussie kwam op gang toen rapper Typhoon in Zwolle onterecht staande werd gehouden, door agenten die het opmerkelijk vonden dat deze zwarte jonge man in zo'n dure auto reed.

Voorstanders vinden de invoering van stopformulieren nodig om etnisch profileren tegen te gaan. De Amsterdamse politie heeft eerder toegegeven dat inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond vaker staande worden gehouden dan autochtonen.

Door het gebruik van stopformulieren zouden agenten beter gaan nadenken over de redenen waarom zij iemand aanhouden.

Ook kunnen er statistieken worden verzameld: hoeveel mensen en welke doelgroepen worden op straat door de politie het meest benaderd?

Administratieve last
Maar de politie wilde niet aan de slag met de stopformulieren, vanwege de administratieve last die het met zich meebrengt. Ook vindt de politie het maar niets dat er een extra controlemechanisme wordt ingevoerd in het politiewerk.

Dit gebrek aan enthousiasme geeft de doorslag, Van der Burg gooit de handdoek in de ring. 'Zonder medewerking en betrokkenheid van deze partijen (politie en minister, red.) is het onmogelijk de gewenste pilot vorm te geven. Reden om nu af te zien van een pilot.'

Om voorstanders D66, PvdA, GroenLinks en SP tegemoet te komen, stelt de locoburgemeester een adviescommissie in die de politie gaat helpen bij het tegengaan van etnisch profileren.

Meetbare afspraken
Voorzitter Lilian Goncalves-Ho Kang You, voormalig staatsraad, moet onder meer meetbare afspraken gaan bedenken waarmee de politie kan aantonen dat etnisch profileren vermindert. Ook experimenteert de politie al met een app waardoor zij personen gerichter staande kunnen houden.

Of de gepasseerde gemeenteraad hier genoegen mee neemt is de vraag. Onder meer GroenLinksleider Rutger Groot Wassink heeft al aangekondigd dat hij de beslissing van Van der Burg donderdag ter discussie gaat stellen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden