Pilot in Oost: wormen verwerken afval tot compost

In Amsterdam Oost is een omgebouwde ondergrondse vuilcontainer voor groente-, fruit- en tuinafval geplaatst. In die bak verwerken wormen het afval tot compost.

Tom Kieft
In de omgebouwde ondergrondse container verwerken vierduizend wormen gft-afval tot compost Beeld Archief
In de omgebouwde ondergrondse container verwerken vierduizend wormen gft-afval tot compostBeeld Archief

Op het Cruquiuseiland wordt het komende half jaar onder toezicht van Stadsdeel Oost geëxperimenteerd met een speciale ondergrondse compostcontainer, waarin vierduizend wormen groente-, fruit en tuinafval (gft) omzetten tot hoogwaardige compost.

"Het gaat heel slecht met de Amsterdamse bodem," zegt Peter-Jan Brouwer (54), hobby compostmaker en bedenker van het project. "Overal wordt groente en fruit gewoon weggegooid. Dat is zonde: overal in het land is organische mest nodig. Dit project kan daarbij helpen."

Kwetsbaar
Door de container ondergronds te plaatsen, worden de kwetsbare wormen niet blootgesteld aan de veranderende temperaturen door de seizoenen heen. Nog een voordeel van de nieuwe wormencontainer is dat ze niet voor de bekende overlast van gft-bakken zorgen.

Eerder is op het Oosterdokseiland namelijk al geprobeerd gft-afval in te zamelen met een ondergrondse vuilcontainer. Een vliegenplaag hielp dit plan in juli om zeep. "We hebben net hete dagen achter de rug. Ik heb geen vieze geurtjes of muizen waargenomen. Als het problemen had kunnen geven, was het nu al gebeurd."

Scheidingsmachine
De gemeente kiest ervoor gft-afval niet te scheiden. "Grootschalig inzamelen van gft-afval is niet opportuun," zegt woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid). "Amsterdammers zijn niet te porren gft-afval in te zamelen."

In plaats daarvan wordt een scheidingsmachine gebouwd, die gft-afval van ander afval moet scheiden. Het biologisch afbreekbare deel van het afval zal verwerkt worden tot biobrandstof.

Toch staat de stad open voor het plan van Brouwer, en zag Stadsdeel Oost er brood in. Het stadsdeel subsidieert het project en heeft de container geschonken.

"Het wordt geen gemeentelijk beleid, maar voor de bewustwording van de burger een mooi project," aldus de woordvoerder van de wethouder.

"En als het plan succesvol blijkt en er zijn meer Amsterdammers geïnteresseerd in de ondergrondse bakken, kan er op aanvraag overwogen worden meer containers te plaatsen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden