Piloot hoopte dat 'god zou ingrijpen' bij ontsnapping

Hun advocaten vragen vrijspraak voor alle negen verdachten van betrokkenheid bij de (verijdelde) poging crimineel Benaouf A. met een gekaapte helikopter te bevrijden uit de gevangenis van Roermond.

Politieonderzoek na de mislukte ontsnapping Beeld anp
Politieonderzoek na de mislukte ontsnappingBeeld anp

Justitie heeft straffen tot negen jaar cel geëist.

De raadslieden van de andere verdachten sluiten zich aan bij hun collega Stijn Franken, die woensdag al had betoogd dat het door het ingrijpen van de politie nooit is gekomen tot een strafbare kapingspoging.

De politie had het helikopterbedrijf overgenomen en observatieteams en arrestatieteams hingen al om de verdachten heen. Zij kunnen hun plan Benaouf A. van de luchtplaats te takelen door het ingrijpen van de politie volgens de advocaten niet hebben 'medegepleegd', zoals justitie stelt.

Onder druk
De meeste verdachten ontkennen het fijne van het bevrijdingsplan te hebben geweten.

De uit Colombia ingevlogen helikopterpiloot Alvaro G.B. (54), die als enige uitvoerige verklaringen heeft afgelegd, zegt niet te hebben geweten dat de helikopter die hij zou moeten besturen gekaapt zou worden.

Zijn advocaat Henk Koopman hamerde er in zijn pleidooi op dat de piloot de politie in geuren en kleuren heeft verteld over het bevrijdingsplan, maar nergens over een kaping - op de voorbereiding waarvan forse straffen staan.

G.B. zegt dat hij al in Colombia onder druk was gezet, al heeft hij ook gezegd dat hem 100.000 euro was geboden voor zijn cruciale medewerking.

Geen bevrijding

Met het stelen van drie snelle vluchtauto's, met de (zware) wapens die de groep bij zich had en met het fabriceren van kraaienpoten om de politie mee af te schudden had de Colombiaan volgens Koopman niets te maken.

Volgens Koopman hoopte G.B. dat 'god zou ingrijpen' en zou hij op het moment suprême niet in de helikopter zijn gestapt omdat hij niet in staat was dat type te vliegen. Tegen G.B. is zes jaar cel geëist.

Ook Rachid el M. (22), die van justitie negen jaar cel moet krijgen voor zijn 'coördinerende rol' in het plan, moet van raadsman Jan-Hein Kuijpers worden vrijgesproken. Omdat het van de helikopterkaping nooit is gekomen, laat staan van de bevrijding, maar ook bij gebrek aan bewijs dat El M. een sleutelrol speelde in het filmische bevrijdingsscenario.

Volgens Kuijpers staat niet vast dat El M. 'het dikkerdje' moet zijn geweest met wie piloot G.B. in een snelle BMW zegt te hebben gezeten bij de plek waar de helikopter een tussenlanding zou maken en zou worden gekaapt. "Half Nederland heeft overgewicht, las ik laatst, dus hij kan ook een heel ander dikkerdje hebben bedoeld."

Ook staat volgens de raadsman niet vast dat El M. degene was die belangrijke telefoontjes voerde met medeverdachten, bijvoorbeeld over het wapen dat hij voor een andere hoofdverdachte tussen zijn benen had liggen in de vluchtauto.

Van de wapens wist El M. niets en dat de BMW waarin hij zat, gestolen was, was hem ook niet bekend.

Bevrijdingsplan
Advocaat Arne Kloosterman van Sofyan el H. (24), tegen wie zeven jaar cel is geëist, vraagt de rechtbank hem eveneens vrij te spreken van de belangrijkste verdenkingen - ook omdat het nooit echt tot een poging tot helikopterkaping is gekomen. El H. is volgens zijn raadsman alleen op 11 oktober de chauffeur geweest van de BMW met daarin de helikopterpiloot, Rachid el M. en nog een verdachte. Na een wilde achtervolging crashte die in Maarheeze.

Van het hele bevrijdingsplan, van de wapens en de diefstal van de auto's wist El H. volgens Kloosterman niets. De verklaringen van de helikopterpiloot, die zegt El H. ook op het onderduikadres in Amsterdam-Noord te hebben gezien, zijn volgens de raadsman onbetrouwbaar.

De rechtbank doet op 12 november uitspraak.

Lees de reconstructie: Spectaculaire ontsnapping had bloedbad kunnen worden

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden