Pillenprijs tot 90 pct lager

AMSTERDAM - Er is een felle prijzenoorlog losgebarsten tussen de fabrikanten van patentloze medicijnen. Na 1 juni kunnen de prijsdalingen oplopen tot boven de negentig procent. Dit blijkt uit de nieuwe prijslijst van geneesmiddelen die Vektis, het onderzoeksbureau van de zorgverzekeraars, vandaag publiceerde.

De prijsdalingen komen uiteindelijk ten goede aan de consument. De premie voor de zorgpolis zal volgend jaar door de prijzenoorlog minder sterk hoeven te stijgen. Ook wordt het eigen risico in de polis minder snel opgesoupeerd door medicijnkosten.

Een voorbeeld: de bekende cholesterolverlager simvastatine kostte vorig jaar bij de Duitse fabrikant Ratiopharm nog acht euro voor een strip van dertig pillen. ''Per 1 juni levert deze fabrikant ze voor 1,26 euro, en concurrent Actavis voor 1,25 euro,'' zegt Willem de Boer, onderzoeker bij Vektis. Zeshonderdduizend Nederlanders slikken simvastatine.

De prijsverschillen blijven groot, ondanks de verlaging. Een strip simvastatine kost bij de Nederlandse fabrikant Apothecon vijf euro.

Vektis schat dat de zorgkosten dit jaar al 482 miljoen euro mee kunnen vallen. De Boer van Vektis houdt een slag om de arm: ''Dit is het theoretisch maximum. Een groot deel van de verzekerden valt niet onder het nieuwe prijsbeleid.'' Daarom zullen apothekers blijven proberen dure varianten van een medicijn te verstrekken, voorziet hij.

De prijzenoorlog is het gevolg van het nieuwe strenge prijsbeleid van grote zorgverzekeraars, zegt De Boer. Zij eisen van apothekers dat zij de goedkoopste variant van een medicijn verstrekken. ''Een aantal fabrikanten heeft zich als goedkoopste leverancier opgeworpen.''

Vanaf 1 juni valt volgens Vektis 49 procent van de patentloze medicijnen onder het nieuwe prijsbeleid van de verzekeraars. Tot voor kort vielen maar drie medicijnen onder het 'preferentiebeleid' van de verzekeraars: simvastatine, pravastatine (cholesterolremmer) en omeprazol (maagzuurremmer). Dit leverde de verzekeraars dit jaar al 158 miljoen euro aan besparing op.

De uitbreiding van het prijsbeleid levert nog eens 324 miljoen op aan kostenbesparing, wat het totaal dit jaar brengt op 482 miljoen. Dit komt neer op 52 procent van alle kosten voor patentloze medicijnen. (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden