Pil tegen hiv vanaf 2019 beschikbaar

De pil die duizenden homoseksuele mannen moet beschermen tegen het hiv-virus, is vanaf de eerste helft van 2019 beschikbaar via de GGD. Dat schrijft zorgminister Bruins dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer.

Edwin van der Aa
null Beeld anp
Beeld anp

Deze krant meldde vorige week al dat de minister van plan is het preventief gebruik van een combinatie van hiv-remmers (PrEP) te gaan vergoeden voor die groep. Deze mannen lopen een hoog risico om het virus te krijgen dat aids veroorzaakt. De Gezondheidsraad had in maart al geadviseerd het preventieve middel te vergoeden.

Bruins heeft nu officieel besloten PrEP voor de eerstkomende vijf jaar te verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen en die zich melden bij de GGD. Andere groepen die flink risico lopen op hiv-besmetting, zoals (heteroseksuele) mensen met een migratieachtergrond uit landen met een hoge besmettingsgraad, komen op individuele basis in aanmerking. Dit is ter beoordeling van de arts.

Goede landelijke spreiding
De verstrekking van de pillen en bijbehorende driemaandelijkse medische zorg voor PrEP-gebruikers wordt georganiseerd vanuit vijf tot zeven GGD-regio's. Daarbij is sprake van een goede landelijke verspreiding, en zijn in ieder geval de grote steden gedekt.

Bruins over zijn besluit: "Doordat PrEP ook verdere verspreiding van hiv naar derden voorkomt, dient het een algemeen volksgezondheidsbelang. Dat laat onverlet dat ik van mening ben dat het voorkómen van een hiv-infectie ook een persoonlijke verantwoordelijkheid is."

Op basis van schattingen van het RIVM zullen zo'n 6500 personen de preventieve pil gaan gebruiken, waarmee circa 250 hiv-infecties per jaar kunnen worden voorkomen. Elk jaar komen er nu ongeveer 800 hiv-infecties bij in Nederland.

Fikse kostenbesparing
De verstrekking en vergoeding van PrEP is goed nieuws voor de kosten van gezondheidszorg, want de maatregel levert na vijf jaar een besparing op van ongeveer 33 miljoen euro op hiv-behandelingen. Tegelijk zijn de te verwachten kosten voor verstrekking en de medische begeleiding dan zo'n 22 miljoen euro. Per saldo betekent dit na vijf jaar een kostenbesparing van 11 miljoen.

Gebruikers moeten een eigen bijdrage betalen van maximaal 25 procent voor PrEP, om 'de eigen verantwoordelijkheid tot uitdrukking te brengen'. Bij de huidige prijs van de pillen (ongeveer 48 euro per maand bij dagelijks gebruik) zal de eigen bijdrage circa 12 euro per maand bedragen.

Na vijf jaar wordt geëvalueerd wat het effect van PrEP is in Nederland, maar de Tweede Kamer krijgt na drie jaar al een tussenrapportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden