Column

Pijnlijk

THEODOR HOLMAN

Elke keer dat De Nederlandsche Bank ter sprake komt, ben ik ietwat beschroomd, omdat mijn vader daar vroeger gewerkt heeft. Iets negatiefs over de bank schrijven voelt als spugen in de bron waaruit ik gedronken heb.

Maar nu moet het, want RTL heeft vertrouwelijke stukken van de bank op het net gezet waaruit zou blijken dat DNB als toezichthouder al heel lang op de hoogte was van de problemen bij de Scheringa-bank, en maar niet ingreep.

Belangrijke stukken dus.

Dat DNB die stukken niet gepubliceerd wil zien, begrijp ik. Het kan het einde betekenen van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank. En dus wil Wellink dat RTL die stukken van het net haalt.

Pijnlijk, want Scheringa gaat nu helemaal tegen Wellink procederen. Pijnlijk, omdat Pieter Lakeman volgens de gelekte stukken ook gelijk kan krijgen, terwijl Wellink Lakeman 'onverantwoordelijk' vond handelen.

Pijnlijk, want iemand binnen de bank lekt.

Maar dat DNB de vertrouwelijke stukken nu per juridisch decreet van het net wil laten halen, is misschien wel het pijnlijkst. Want naïef.

Die geheime stukken zijn al in duizendvoud gekopieerd, liggen al bij alle advocatenkantoren en journalisten die zich met deze zaak bezighouden.

En daarbij: het voor de rechter slepen van RTL door De Nederlandsche Bank heeft tot nu toe alleen nog maar meer publiciteit voor die geheime stukken opgeleverd.

Wellink beweert dat hij middels een kort geding ook wil verhinderen dat RTL nog meer geheime stukken naar buiten brengt.

Ook dat is naïef.

Stel dat de rechter zegt: ''Daar heeft u een punt. Niet meer doen, RTL.'' Dan geeft Frits Wester die geheime stukken aan mij, en ik zet ze natuurlijk ook meteen op het net. (''Sorry, pa, ik ben journalist geworden.'')
Ik heb het idee dat De Nederlandsche Bank - een overheidsinstelling - de pers probeert te breidelen. En dat hoort die bank niet te doen.

Ze moeten die mensen aanpakken die naar RTL hebben gelekt. Zoals ze ook de mensen moeten aanpakken die naar de kranten hebben gelekt. Ook al zouden dat per ongeluk ministers zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden