Update

Pieter Hilhorst volgt Asscher op als wethouder

Volkskrantcolumnist Pieter Hilhorst wordt de opvolger van Lodewijk Asscher als wethouder in Amsterdam. Dat bevestigen ingewijden aan Het Parool.

Hugo Logtenberg
Pieter Hilhorst. Beeld ANP
Pieter Hilhorst.Beeld ANP

Hilhorst is een verrassende keuze. Hij is vooral bekend als een maatschappelijk betrokken columnist, bestuurlijke ervaring heeft hij amper. In zijn bijdragen in De Volkskrant ageerde hij met regelmaat tegen plannen van het eerste kabinet-Rutte. Daarnaast treedt hij met regelmaat op als dagvoorzitter. Zo was hij in november vorig jaar spreekstalmeester op het plein voor de Tweede Kamer toen daar werd gedemonstreerd tegen de dreigende uitzetting van de Angolese vluchteling Mauro. Hilhorst tegen de menigte: 'Moet Mauro blijven?!'

Duizendpoot
De politicoloog Hilhorst (1966) geldt als een duizendpoot. Naast zijn columns schreef hij ook essays, diverse toneelstukken en zes boeken. Het afgelopen jaar was hij op de buis als ombudsman bij de Vara. Dat programma kreeg, tot zijn teleurstelling, geen vervolg na een eerste reeks.

In de stad was hij in het verleden onder meer betrokken bij De Balie, waar zijn dit jaar overleden vriend Anil Ramdas de scepter zwaaide. In De Balie is hij momenteel één van de presentatoren van het programma Politieke junkies, dat eerder dit jaar een kort bestaan op tv beleefde.

Warme banden met GroenLinks
Op dit moment werkt Hilhorst met cultuurpsycholoog Jos van der Lans aan een boek over het (dis)functioneren van de publieke sector. Van der Lans was in het verleden jarenlang senator voor GroenLinks, de partij waar Hilhorst warme banden mee onderhoudt. Hij is bevriend met Femke Halsema. Die wil niets over de benoeming kwijt. Behalve dat ze als Amsterdammer erg blij zou zijn als hij het zou worden. 'Met hem zou de stad zich gelukkig mogen prijzen.'

Hilhorst zelf was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Benoemingscommissie
De PvdA laat in een reactie op het nieuws aan AT5 weten dat er 'nog wel wat hordes genomen moeten worden voor Hilhorst daadwerkelijk aan de bak kan'. Voorzitter Michiel Geuzinge zegt dat er een benoemingscommissie komt. In deze commissie zitten de fractievoorzitter en de vice-fractievoorzitter van de PvdA. Ook wethouder Gehrels of Ossel zal hierin plaatsnemen, stelt Geuzinge. 'Het streven is wel om de benoeming snel rond te krijgen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden