Analyse

Pieter Hilhorst schetst vergezichten met 'Amerikaanse' toespraak in De Balie

In het Amsterdam van Pieter Hilhorst 'laten we niemand in de steek'. Maar hoe, werd gisteren in De Balie niet duidelijk.

Wethouder Pieter Hilhorst tijdens zijn toespraak, gisteravond in De Balie. Beeld Klaas Fopma
Wethouder Pieter Hilhorst tijdens zijn toespraak, gisteravond in De Balie.Beeld Klaas Fopma

De lijsttrekker begon zijn speech met een gedachteoefening. Hij vroeg zijn gehoor de ogen te sluiten en met hem mee te gaan naar de bijzondere plekken van de stad: de grachten, de terrassen, maar ook de trapveldjes waar kinderen voetballen en de zolderkamers waar studenten uit de provincie neerstrijken. Het is niet zonder risico, zo'n opening van een politieke toespraak.

Voordeelverpakking condooms
De kans is groot dat terwijl de lijsttrekker mijmerend door de stad loopt, de helft van de toehoorders inmiddels in gedachten bij de incheckbalie van Schiphol staat, met in de handbagage een ticket naar een zonnig eiland, een korte broek, een voordeelverpakking condooms en de biografie van René van der Gijp. Maar Pieter Hilhorst, aanvoerder van de PvdA bij de verkiezingen, schuwt het grote gebaar niet, zo werd gisteren duidelijk in De Balie. De denkbeeldige wandeling door Amsterdam bleek het opstapje naar de presentatie van een oneliner die we tijdens de campagne nog veel zullen horen uit zijn mond: dit is jouw stad, dit is mijn stad, dit is onze stad. Het is een slogan die een verlangen naar betere tijden uitdrukt, naar samen de schouders eronder.

Tweedeling
'Mijn droom voor Amsterdam' was de titel van de toespraak van Hilhorst, en ook dat deed zeer Amerikaans aan. 'Ik kies voor een politiek die mogelijk maakt wat onmogelijk lijkt.' Dat laatste bleek niet te slaan op een smaakvolle kerstmarkt of een metro die ook in de zomer gewoon blijft rijden, maar vooral op de kansen voor alle Amsterdammers om iets van hun leven te maken. Het tegengaan van de tweedeling in de stad is een speerpunt voor Hilhorst. 'Hier laten we niemand in de steek.' Dat wordt nog een zware klus, want uit de inleiding van Jeroen Slot van bureau Onderzoek en Statistiek bleek dat de kloof tussen kansrijk en kansarm in de afgelopen vijftien jaar - met de wind vol in de zeilen - groter is geworden, en dat de kans groot is dat die tweedeling als gevolg van de crisis alleen maar verder zal toenemen.

Drastische keuzes
Hilhorst hekelde de neiging 'van de rechtse partijen de mazzelaars te fêteren en de pechvogels te vergeten', maar die woorden rolden een beetje gemakkelijk uit de mond van een representant van de belangrijkste bestuurspartij in de stad. Ook voor linkse bestuurders is het lastig de werkelijkheid naar hun hand te zetten. Over de financiering van zijn droom kondigde Hilhorst aan dat drastische keuzes onvermijdelijk zijn. De gedachten in de zaal gingen uit naar een halvering van het ambtenarenapparaat of de verkoop van softdrugs door de gemeente, maar het bleek te gaan om het inzetten van de honderd miljoen euro aan parkeergelden voor onderwijs, werkgelegenheid en de bouw van nieuwe woningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden