Update

Pieter Hilhorst nu officieel kandidaat-wethouder PvdA

Volkskrantcolumnist Pieter Hilhorst is officieel kandidaat om wethouder te worden voor de PvdA in Amsterdam. Vorige week onthulde deze krant al dat Hilhorst geldt als de kandidaat van de partijtop om Lodewijk Asscher op te volgen. Die werd gisteren beëdigd als minister van Sociale Zaken in het tweede kabinet Rutte.

Hugo Logtenberg
Pieter Hilhorst. Beeld ANP
Pieter Hilhorst.Beeld ANP

Gisteren heeft Hilhorst zich officieel aangemeld voor de opvolging van Asscher die als wethouder verantwoordelijk was voor Financiën, Onderwijs en Jeugdzaken. Politicoloog en duizendpoot Hilhorst, naast columnist is hij programmamaker, adviseur, dagvoorzitter en schreef hij boeken en toneelstukken, geldt als een verrassing. Bestuurlijke ervaring heeft hij niet.

In een interview met Het Parool zegt hij vandaag uit te willen groeien tot 'een gezichtsbepalend politicus'. Hilhorsts tweewekelijkse column verscheen vanochtend gewoon in De Volkskrant. Hetgeen volgens Hilhorst ook het geval zal zijn gedurende zijn sollicitatie. Hilhorst: 'Philippe Remarque (hoofdredacteur van de Volkskrant) zei: 'Je houdt je column zolang de procedure loopt. Maar als je het wordt, stopt het'.'

Een interview met Hilhorst en het laatste nieuws over de opvolging leest u vandaag in Het Parool.

Vier kandidaten
In totaal zijn er nu vier kandidaten voor de opvolging van Lodewijk Asscher als wethouder. Naast Pieter Hilhorst zijn dat de voorzitter van stadsdeel Amsterdam-West, Martien Kuitenbrouwer, de stadsdeelwethouder in Amsterdam-Centrum, Roeland Rengelink en oud-Kamerlid Jeroen de Lange. De laatste wil niet veel over zijn kandidatuur kwijt: 'Ik heb geen idee hoe groot mijn kansen zijn. Dat wacht ik af'.

Rengelink, die momenteel vergelijkbare portefeuilles beheert, schrijft in een verklaring dat hij zich wil inzetten voor het veiligstellen van banen, een tweedeling wil bestrijden en de jeugd een toekomst wil bieden. 'Dat is waar ik mij hard voor wil maken en dat is waarom ik mij kandidaat stel.'

Martien Kuitenbrouwer lichtte haar sollicitatie afgelopen vrijdag toe in een interview met Het Parool. 'Ik kan zo beginnen', zei ze. 'Ik heb veel ervaring, ben een echte PvdA'er en mijn portefeuille in West komt bijna volledig overeen met die van Lodewijk.'

De kandidaten konden zich tot en met maandag melden. Het streven is dat de gemeenteraad de nieuwe bestuurder op 28 november kan benoemen.

Partijleider
Hoewel Asscher naast wethouder ook partijleider was voor de hoofdstedelijke PvdA, willen de sociaaldemocraten die functies nu scheiden. In het najaar van 2013 wil het partijbestuur een verkiezing voor het lijsttrekkerschap organiseren, liet voorzitter Michiel Geuzinge dinsdag weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden