Piet Kranenberg (1917 - 2009): Lobbyer uit liefde

Piet Kranenberg in 2007, in het dankzij hem bewaard gebleven Olympisch Stadion. Foto Peter Elenbaas Beeld
Piet Kranenberg in 2007, in het dankzij hem bewaard gebleven Olympisch Stadion. Foto Peter Elenbaas

Piet Kranenberg, die bekend werd als redder van het Olympisch Stadion, is gisterochtend op 91-jarige leeftijd in het AMC overleden.

Anderhalf jaar geleden nomineerde Het Parool Kranenberg voor de verkiezing van Amsterdammer van het Jaar. Toen de verslaggever een afspraak met de oud-ondernemer probeerde te maken, was dat nog niet zo eenvoudig. ''Het klinkt misschien bezopen voor iemand van mijn leeftijd, maar ik ben nog steeds redelijk bezet,'' reageerde Kranenberg. Daar was geen woord van gelogen. Zo was hij tot zijn negentigste verjaardag adviseur bij projectontwikkelaar BPF Bouwinvest.

Kranenberg, geboren in Alkmaar, verloor al jong zijn ouders en hij groeide op in pleeggezinnen. Hij studeerde in Rotterdam en werd er senaatsvoorzitter. ''Een enige studententijd, maar ik ben wel volstrekt gesjeesd,'' zou hij er later over zeggen.

Op zijn 27ste begon hij als kantoorbediende bij bierbrouwer Amstel. Elf jaar later was hij er directeur. Toen Heineken de brouwerij overnam, ging Kranenberg mee. Amsterdam leerde Kranenberg kennen, meestal uitermate vriendelijk, op andere momenten ook streng en autoritair. Maar in elk geval altijd op de fiets; zijn koffertje werd door zijn chauffeur met de dienstauto nagebracht.

Ondernemers en bestuurders in de stad kenden de kracht van Kranenberg: hij kon lobbyen als geen ander. Het bekendst werd de redding van het Olympisch Stadion. De gemeenteraad had al besloten het stadion te slopen toen 'Piet Graniet' in beeld kwam. Met anderen besloot hij dat dat nooit mocht gebeuren. Kranenberg wist het geld bijeen te brengen voor een grootscheepse renovatie.

Maar ook dierentuin Artis, de Hortus Botanicus en de kerken in de stad kunnen met genoegen terugdenken aan het lobbywerk van Kranenberg. Zijn strategie: recht op de man af om de gunst vragen, het betoog kort houden en met nee geen genoegen nemen. En bedrijven hun cheques soms terugsturen: ''Het bedrag is te laag.'' Tot zijn spijt lukte het niet de Olympische Spelen in 1992 naar Amsterdam te halen.

Achttien jaar was Kranenberg lid van het bestuur van de VVV, waarvan elf jaar voorzitter. In zijn leven heeft Kranenberg veel onderscheidingen gekregen en bij de VVV is zelfs een prijs naar hem vernoemd.

In maart hield Kranenberg nog de jaarrede van de Industrieele Groote Club. Hij sprak er over de toekomst van de stad. Hoe graag hij zich ook voor de stad inzette, van het eeuwige getraineer werd hij wel een beetje moe. ''Onze-Lieve-Heer heeft soms mensen bedacht die tot in het absurde doorgaan,'' aldus Kranenberg.

Er waren de laatste decennia eigenlijk geen Amsterdammers van belang die niet met Kranenberg te maken kregen. Met een aantal van hen raakte hij goed bevriend. Zo zat Kranenburg in een herenclub, die samen in het Hiltonhotel lunchte. Met de heren op leeftijd, zoals de inmiddels overleden oud-burgemeester Schelto Patijn, maar ook oud-notaris Jan Posch, oud-president van de rechtbank Ben Asscher en dominee Nico ter Linden, sprak hij over 'zaken die ertoe deden'.

Vorige zomer ging de gezondheid van de 91-jarige Amsterdammer achteruit. Toen het hem in december ook niet meer lukte op de fiets naar zijn vrienden te stappen, ging de lol van het leven er een beetje af.

Kranenberg onderging twee weken geleden een hartoperatie in het AMC. Hij hoopte zijn oude energie weer terug te krijgen. Die wens ging niet in vervulling, gisterochtend overleed hij. Zijn vijf kinderen, van wie er twee in het buitenland wonen, waren allemaal in de stad.

Vriend en dominee Ter Linden zal woensdag de uitvaartdienst in de Westerkerk leiden. Daarna zal Kranenberg worden begraven in het graf op Zorgvlied dat hij enkele jaren geleden al voor zichzelf en zijn vrouw Alicita had gereserveerd. (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden