PlusTen Slotte

Piet de Waal (1946-2017) was zeer begaafde voetballer, en nog een leuke vent ook

'Pietje, pietje, geef me de bal!" riep Johan Cruijff in de ­jaren zestig tegen Piet de Waal, tijdens een jeugdwedstrijd van Ajax. Maar Piet liep door.

Piet de Waal in zijn café De Ster Beeld Suzanne Blanchard
Piet de Waal in zijn café De SterBeeld Suzanne Blanchard

Een dikke vijftig jaar later maken de vaste gasten van café De Ster aan de Martelaarsgracht, waarvan De Waal eigenaar was, er nog steeds grappen over.

Allemaal met goede zin, want geen kwaad woord hebben ze te vertellen over hun vriend en barman, die afgelopen maandag aan de gevolgen van kanker overleed.

Voetballer en caféhouder Piet de Waal was volgens zijn broer en vaste gasten vooral een heel lieve man, en ook nog eens goed in zijn werk. "De kroeg heeft het lekkerste bier van Amsterdam. Piets geheim was schone glazen en het bier was één graadje kouder."

Dertig jaar lang was hij eigenaar van De Ster, maar daarvoor was hij voetballer. Hij speelde bij Blauw-Wit, bij de Volewijckers, bij het jeugdteam van Ajax.

Blauw-Wit
"In een hoekje bij de deur hing vroeger een foto van hem, van toen hij speelde bij Blauw-Wit," zegt vaste gast Willem Janssen, die De Waal zo'n veertig jaar kende. "Pas toen hij de zaak doorverkocht, is die weggehaald."

Als jongetje van 17 werkte De Waal al af en toe achter de bar van zijn vader in het hotel aan de overkant. "Alle meisjes kwamen naar hem kijken," zegt zijn broer Ron. "En met de meisjes kwamen weer jongens mee, dus meestal was het vol."

Na een tijdje was het afgelopen met het voetbal. Daarover zei De Waal ooit in deze krant: "Er kwam een moment dat mijn vader zei: 'Je hebt nou een paar jaar je best gedaan, nu kom je maar in de zaak.' "

Niet dat hij geen goede was. "Soms heb je als jeugdspeler gewoon pech," zegt oud-voetballer Theo van Duivenbode, die hem kende uit zijn tijd als linksbuiten bij de jeugd van Ajax. "Hij was een zeer begaafde voetballer, en nog een leuke vent ook. Maar hij zat in een goed jaar, met Cruijff en Suurbier."

Afscheid van het café
Dus volgde De Waal zijn ouders op als eigenaar van café De Ster, waar hij trouwens ook boven woonde. "Hij was één van de laatste kasteleins van Amsterdam," zegt vaste gast Peter Oud. "Elke dag stond hij achter de bar. Aan het einde van de avond kwam zijn vrouw Gerda hem naar boven halen."

Zo'n tien jaar geleden werd de bar verkocht. De Waal wilde meer tijd aan zijn kinderen en kleinkinderen besteden. Het afscheid van zijn café bleek hem zwaarder te vallen dan verwacht, ook omdat hij zijn woning uit moest. "Het is een dienstwoning hè. We zijn vandaaruit getrouwd, onze kinderen zijn er geboren ... "

De nieuwe eigenaar heeft het café grotendeels gelaten zoals het was, tot opluchting van de vaste gasten. Oud: "We zeiden nooit dat we naar De Ster gingen. We zeiden: we gaan naar Piet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden