Review

Pieds nus **

null Beeld

Regie: Fabienne Berthaud
Met: Diane Kruger, Ludivine Sagnier

Het Franse drama Pieds nus (blote voeten) is een kinderlijk pleidooi voor lekker jezelf zijn, ergens tussen Alice in Wonderland en Pippi Langkous in.

De met haar moeder op het platteland wonende twintiger Lily (Ludivine Sagnier) is een flapuit die niets liever doet dan in een dun jurkje door de natuur struinen. Van de vachten van dode beesten als ratten en mollen maakt ze sloffen. Lily's gekte - pardon: vrije geest - ontspoort als haar moeder plotseling overlijdt. Lily raakt de kluts kwijt en gaat zich steeds vreemder gedragen.

Lily's zus Clara (Diane Kruger, Inglourious basterds) is het tegendeel van haar impulsieve zus. Ze woont in de stad en is getrouwd met een saaie man, met wie ze op een advocatenkantoor werkt. Om Lily voor rampen te behoeden, trekt Clara in de ouderlijke plattelandswoning bij haar in.

Het pakt anders uit dan ze dacht, want Lily draait de rollen om: wordt het niet eens tijd dat Clara zich uit haar benepen bestaan bevrijdt?

Auteurs die zelf hun boek verfilmen, het lijkt een kleine trend in Frankrijk. Philippe Claudel schoot raak met Il y a longtemps que je t'aime, maar Fabienne Berthaud slaat de plank mis met de verfilming van haar roman Pieds nus sur les limaces (blote voeten op naaktslakken), haar tweede film.

In het naïef modern sprookje verwart ze excentriek gedrag met vrijheid. Lily is niet vrij, maar een kind in een volwassen lichaam. Haar gedrag is niet geestig, maar pijnlijk. Dat ze drie jongens, die in haar een makkelijke prooi zien voor een gangbang, meesleurt naar het bos, doet niet denken aan vrijheid blijheid, maar aan verkniptheid. Dat Berthaud wil dat de kijker in Lily een vrijgevochten pure geest ziet, is meer dan naïef.

Jammer voor Ludivine Sagnier (Swimming pool, Crime d'amour), die zich vol overgave op haar rol stort en stoer slakken en insecten over haar lichaam laat kruipen. Haar optreden en dat van de ingetogen Diane Kruger zijn de enige pluspunten in dit kinderlijke pleidooi voor een anticonformistische levenswijze. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden