Picknickkleedjes met extra functie een succes

Gratis picknickkleedjes die na afloop kunnen worden gebruikt als afvalzak, blijken in Nederlandse stadsparken een goed wapen tegen de berg barbecue- en ander afval.

In het Utrechtse Lepelenburgpark wordt volop gebarbecued tijdens het zomerweekend. Beeld ANP
In het Utrechtse Lepelenburgpark wordt volop gebarbecued tijdens het zomerweekend.Beeld ANP

De kleedjes van hergebruikt plastic zorgen voor een aanzienlijke besparing op de schoonmaakkosten na zomerse dagen, stelt het Amsterdams stadsdeel West. Op jaarbasis scheelt dat alleen al in het hoofdstedelijke Westerpark 150.000 euro.

Behalve in Amsterdam worden de kleedjes ook in Rotterdam gebruikt. Leverancier CleanPicnic.nl heeft er inmiddels 200.000 afgeleverd. In Den Haag, Almere, Utrecht en Arnhem worden gesprekken gevoerd over levering in destadsparken daar.

Verloedering
De picknickkleedjes zijn een initiatief van CleanPicnic-oprichter Thijs Verheugen. Hij bedacht de kleedjes uit ergernis over de verloedering in het Vondelpark, waar na afloop van zomerse dagen veel afval achterblijft. Met een gratis afvalkleed zouden gebruikers aangemoedigd worden hun eigen troep op te ruimen en in afvalbakken te deponeren. Dat blijkt in Amsterdamse en Rotterdamse parken goed te werken.

In het Rotterdamse Vroesenpark zijn vorig jaar 3000 wegwerpkleedjes uitgedeeld. Dit jaar worden nog eens 2000 aangeboden. 'Het draagt bij aan een gedragsverandering en besef over de verantwoordelijkheid voor picknickafval', zegt een woordvoerder van stadsbeheer.

Het initiatief wordt omarmd door Nederland Schoon. Volgens deze organisatie, die ijvert voor een schone leefomgeving, vormt troep in recreatiegebieden de grootste afknapper voor bezoekers.

Geen winstoogmerk
Cleanpicnic.nl zegt bij monde van Verheugen geen winstdoelstelling te hebben. De weggooikleden kosten circa 30 tot 60 eurocent per stuk, afhankelijk van ontwerp en oplage. Veel gemeenten denken dankzij Cleanpicnic te besparen op schoonmaakkosten. Ook zien zij mogelijkheden voor sponsoring door bedrijven.

Het picknickkleedje heeft inmiddels internationaal de aandacht getrokken. Op 19 juli wordt in Antwerpen een Vlaamse versie geïntroduceerd. Ook in Australië en Canada bestaat belangstelling. Tevens wordt gewerkt aan een strandversie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden