Pica Pica

Kleine porties , veel variatie

De Catalaanse chef is gespecialiseerd in tapas, maar de keuken stijgt ver uit boven wat je in een tapasbar verwacht.

De tijd van maaltijden in drie gangen - of zelfs maar twee - en volle, hoog opgetaste borden lijkt voorbij. In veel restaurants kun je alles in halve porties bestellen en zo meer variëteit scheppen. We gaan steeds meer voor het avontuur. Tegelijk groeit het aantal tapasbars nog steeds, waar je niets anders doet dan minieme porties tot je nemen, meestal fors overgoten met alcohol.

En dan heb je nog zaken die daar tussenin zitten. Pica Pica is zo'n zaak; pal tegenover waar vroeger een ingang van het OLVG zat, in de Camperstraat. Ik herinner me daar een soort snackbar, waar het natuurlijk een perfecte locatie voor was. Maar zoals u weet zit de hoofdingang nu aan de andere kant, tegenover het Oosterpark. Zelfs het ooit beroemde Van Opijnen, op de hoek van de Eerste Oosterparkstraat, verdween.

Pica Pica ziet er een beetje uit als een ruime snackbar: een vitrine, een open keuken en eenvoudige tafeltjes en stoeltjes in de grote ruimte. Zachtjes klinkt er Spaanse muziek. Aan de bar zitten twee Spanjaarden te genieten van een glaasje Mahou, het Spaanse bier van de tap, dat verrassend bloemig smaakt.

De Catalaanse chef, die deze dag alleen in zijn keuken staat, kennen we al van Gala, een tapasbar. Hier is hij eigen baas. Dat kan betekenen dat de gerechten met nog meer liefde zijn klaargemaakt, iets wat hem meteen onderscheidt van veel tapasbars waar ze niet alleen doorsneegerechten serveren, maar die ook nog afraffelen.

De keuze is groot en de kaart is praktisch ingedeeld met het advies uit alle groepen iets te nemen, zodat je een evenwichtige maaltijd krijgt. Er zijn tien Entrantes a picar, kleine tapas om mee te beginnen. Dan zijn er Primeros platos, negen lichte, maar iets royalere schotels. Vervolgens de Segundos platos, acht stuks, merendeels stoofpotjes en er zijn ook nog negen specialiteiten. Zo je wilt zijn er twee salades en zeven nagerechten. En naast deze kaart is er nog het een en ander, zoals de Ensalada Tibia de setas, lauwwarme paddenstoelensalade, buitengemeen smakelijk en goed aangemaakt en gegarneerd (€7,50).

Helaas zijn er, door de tijdelijke onderbezetting van de keuken, geen paddenstoelen- en hamkroketten, maar wel de bacalaokroketten met saffraanaioli: vier mooie kleintjes, niet zoals vaak met vooral aardappel of ongare ragout, maar met veel bacalao (klipvis). Buitengewoon lekker (€6,50).

Eén van de grotere gerechten is de wagyu, het malse Japanse rundvlees, bereid met cabrales, polenta en tomatenmarmelade (€12,50), een gerecht dat ver uitstijgt boven wat je in een tapasbar verwacht.

De Calamares fritos (alla romana zou je denken) zijn mooi knapperig en licht, met een kruimelig korstje, niet zo'n dikke beslagjas (€7).

De Chipirones en su tinta con judías blancas, pijlinktvisjes in eigen inkt met (niet meer zo) witte bonen heb ik zelden zo volmaakt gegeten (€9,50) en dat geldt ook voor de Pollo ajillo, met knoflook in de oven sappig gaar gemaakt (gekonfijt noemt de kok het; €8,50).

En dan is er nog de Bacalao a la Catalana, een fors stuk klipvis op verleidelijke wijze geserveerd (€7,50).

Aan een aantal van de aangekondigde nagerechten is de chef niet meer toegekomen. Wel natuurlijk de crema Catalana, met de in Catalonië gebruikelijke citrus- en kaneelsmaak, afgemaakt met nootjes op de karamel. En dan is er nog iets overgeschoten dat niet meer op de kaart staat, een 'coulant', zo'n chocoladecakeje met vloeibaar interieur met twee bolletjes ijs; we zien het niet op de rekening terug.

We drinken Mahou bier (€2,50) en een glas cava, Spaans mineraalwater (à 6,50/liter) en voor de kleine is er goed perensap (€2,60).

Zo eten en drinken we met zijn drieën voor een redelijk bedrag op een niveau dat ver uitstijgt boven de gemiddelde tapasbar. Als ik weer eens in het OLVG lig, laat ik hier mijn avondeten vandaan komen, dat weet ik wel.

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden