Proefwerk

Pho 91 geeft een Vietnamese opkikker (8-)

De rij bij Pho 91 staat er niet voor niets, dit moderne Vietnamese eetcafé serveert tegelijkertijd fast-, comfort- en superfood.

Pho 91 op de Albert Cuypstraat Beeld Rink Hof
Pho 91 op de Albert CuypstraatBeeld Rink Hof

Alle moeders weten het: als je je mies voelt, snotterig of gewoon een beetje sip, is er niets zo verrukkelijk en troostend als een grote kom hete soep. En helemaal bovenaan de grote vandaag-niet-helemaal-lekker-soepenrangorde prijkt wat mij betreft de Vietnamese pho, zelfs nog een klein treetje boven de Thaise tom kha kai, de Indonesische soto en de Joodse penicilline. Pho spreek je uit als 'feuh' (de naam schijnt een verbastering te zijn te zijn van de Franse pot au feu) en het wordt in Vietnam vooral gegeten als ontbijt, verkocht vanuit stalletjes op straat.

Gelikt zaakje
Een pho is meestal een grote kom stevige runderbouillon met zoete specerijen als steranijs, venkelzaad en kaneel, met daarin glibberige, platte rijstnoedels die een beetje op linguine lijken (Bahn Pho), rauw mager rundvlees dat half gaart in de hete soep en andere soorten vlees (kip, vis- of vleesballetjes, pens, stoofvlees), limoen, vissaus, pepers en heel veel rauwe groenten en kruiden. De beste pho's zijn tegelijkertijd hartig, fris en pittig, knapperig en glad; pho is zo'n kom waar je met liefdesverdriet boven moet gaan hangen om er achter te komen dat er toch nog allerlei moois in de wereld is, een soep die niet alleen troost, maar ook weer in beweging zet. Je nipt, dipt, slurpt en spattert, brillenglazen beslaan, verstopte neuzen beginnen te lopen, blazende katers nemen de benen en de zon breekt stante pede door.

We staan al bij Pho 91 voor de deur als de markt nog wordt afgebouwd. 'Zorg dat je een beetje op tijd gaat,' had onze tipgever immers gezegd, 'ze doen niet aan reserveringen en het is er hartstikke druk.' Het frisse, gelikte zaakje werd onlangs geopend door een jonge Vietnamese, en zit inderdaad om zes uur al ramvol. Om half acht staat er een lange rij tot buiten. De bediening is Engelstalig, de clientèle knap en jong, er wordt zowel Saigon- als IJ-bier gedronken en er is prima koffie te krijgen (nog steeds een zeldzaamheid in een Aziatisch restaurant). De kaart is ­betaalbaar en eenvoudig: een paar pho's, een paar bun's (noedelschotels), wat kleine hapjes en desserts.

Knapperig
We beginnen met de vegetarische verse loempiaatjes (Goi Cuon Chay, €4) die groot zijn, strak gerold, bijna als een soort sushi. De rijstnoedel is gevuld met groenten, tofoe, vermicelli en Thaise basilicum, en wordt geserveerd met pinda-hoisindip. Knapperig, fris: niks mis mee. Ook op de gefrituurde loempiaatjes met varken (Chia Gio, €4) is niets aan te merken. De dille-viskoekjes (Cha Ca, €5) zijn gemaakt van een erg fijne, bewerkte visfarce en daardoor een beetje gummi-achtig en eiig, anders dan de viskoekjes die we hier meestal gewend zijn. Ze zijn ook een tikkeltje flauw, hoewel de bijgeleverde vissaus en limoen helpen. Erg goed zijn de gefrituurde kippenvleugeltjes (Cahn Ga Chiew, €5) met karamel van vissaus: die laatste is wel wat zoet (het lijkt wel schenkstroop) maar met mate gedipt gaat het prima, en het is heel aangenaam kluiven van de zoute, vette, krokante kip, die rijkelijk is bestrooid met rode peper.

De bun's, noedelschotels, zijn allemaal als een lauwwarme salade, met koude noedels, sla en groenten. Die met rundvlees met citroengras (Bo Xao Sa, €12,50) is prima, en het geheel is aangenaam, maar wel wat karig voor een kom sla met twee eetlepels vlees. Een ander soort (warme) bun hadden we ook interessant gevonden.

Snel en super
Maar we komen natuurlijk vooral voor de pho. Er zijn er vier (ook één met tofoe en vegetarische bouillon) en we nemen de specialiteit met zowel rundvlees als gehaktballetjes en kip (Pho 91, €14). De smaak van de bouillon kan nog wat aan diepte winnen, bijvoorbeeld door zoals in Vietnam gebruikelijk is niet alleen runderbotten maar ook ossenstaart te gebruiken. Maar het is erg lekker, met goede noedels en veel taugé en kruiden, die desgevraagd ook nog worden aangevuld. Ook het vlees is smaakvol en voldoende. Sausjes als sriracha (de hete pepersaus met de haan erop) en hoisin kun je erbij vragen om het vlees in te dippen of de bouillon mee op smaak te maken, en er is limoen, vissaus en peper voor meer pit.

De klein-maar-fijne desserts, gegrilde banaan met warme kokosmelk (€4) en zout karamelijs met zwart en wit sesamzaad (€3,50), zijn een lekker, hartig-zoet slot.

Dit moderne, gezonde, spannende Vietnamese voedsel - tegelijkertijd fast-, comfort- en superfood - is een aanwinst voor de Cuyp. We vernamen dat Pho 91 binnenkort misschien ook 's middags opengaat, met Bahn Mi (Vietnamese baguettes). Dat lijkt ons perfect streetfood voor tijdens het struinen op de markt. En dan kunnen we de pho hopelijk ook eten zoals die het allerbeste smaakt: als ontbijt na een veel te korte nacht.

Hiske Versprille Beeld Floris Lok
Hiske VersprilleBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden