Plus

Philips wil je van je slaapproblemen afhelpen

Philips wil zich over onze slaap ontfermen. Na mixer, shaver en airfryer komt de gigant dit jaar met een elektronische slaapmuts voor smartphoneverslaafde consumenten.

Herman Stil
De Smartsleep is een hoofdband die hersen-golven meet en deze met ruis beïnvloedt. Beeld Philips
De Smartsleep is een hoofdband die hersen-golven meet en deze met ruis beïnvloedt.Beeld Philips

"Mensen die Smartsleep gebruiken, zullen vooral de volgende ochtend daarvan de effecten merken: het gevoel hebben uitgeslapen te zijn, vol energie te zitten en actiever te zijn. Met een grotere attentiewaarde en verbeterde uitvoeringsfuncties en geheugenfuncties."

Toe maar. De aanprijzingen van de nieuwe goudmijn die Philips wil aanboren, liegen er niet om. En het is niet alleen marketingtaal, maar ook medisch onderbouwd verkoopproza van professor David White, hoogleraar slaap­geneeskunde aan de universiteit van Harvard én chief medical officer van Philips Respironics, de slaapdochter van de medigigant.

Met het Amerikaanse Respironics - tien jaar geleden gekocht voor 3,6 miljard euro - is Philips marktleider op het gebied van professionele medische apparatuur tegen slaapproblemen.

Omdat daarbij nauw wordt samengewerkt met artsen en ziekenhuizen, beschikt Philips ook over een schat aan (geanonimiseerde) medische informatie op het gebied van slaapproblemen.

Toegenomen drukte
"We zien aan die gegevens dat door de toegenomen drukte in het dagelijks leven vooral slaap erbij inschiet," zegt White. "De hoeveelheid tijd die mensen echt slapen, neemt steeds verder af, in de VS gemiddeld anderhalf uur in de afgelopen honderd jaar."

"Een groot deel van de volwassen bevolking in de westerse wereld slaapt minder dan zeven uur per dag, terwijl een gemiddeld persoon ten minste tussen de zeven en acht uur slaap nodig heeft."

En dan blijven we vlak voor het slapengaan ook nog eens veel langer druk. Vooral met blauw licht verspreidende beeldschermen. "Dat voorkomt dat het lichaam de rust zoekt die het nodig heeft."

Philips' 400 euro kostende oplossing, die momenteel in de VS wordt beproefd, houdt het midden tussen een bandana en een badmuts. In de weinig flatteuze hoofdband van Smartsleep zijn sensoren verwerkt die de hersengolven van de drager meten, plus dopjes die - niet in maar achter het oor - geruis weergeven.

Dat geruis verlengt en verdiept volgens White de periode van diepe slaap. "Een van de belangrijkste functies van slaap is het verbreken van de verbindingen tussen hersencellen die zich gedurende de dag opbouwen. Dat gebeurt vooral in de diepe slaap, als de hersengolven lang en traag zijn."

Hersengolf
"Door die langzame golven te meten, kunnen we bepalen wanneer iemand in diepe slaap is. Met ruis op precies de juiste momenten in het verloop van de hersengolf kunnen we ervoor zorgen dat de periode van diepe slaap wordt opgerekt. Daardoor verbetert de herstelfunctie van de slaap."

Slaapwetenschappers passen dezelfde methode toe in hun onderzoek naar slaapstoornissen. Apparaten die witte ruis genereren en zo de slaap zouden moeten verbeteren, zijn al bij gadgetwinkels verkrijgbaar. En er zijn allerhande apps die via de smartwatch het slaapgedrag zeggen bij te houden.

De elektronische slaapmuts van Philips Beeld -
De elektronische slaapmuts van PhilipsBeeld -

Maar die schieten daar allemaal bij tekort, zegt Liat Ben-Zur van Philips. "Het heeft geen zin alleen maar te kijken hóe je slaapt, of hoe vaak je wakker bent geweest. Je moet die informatie vertalen naar waardevolle, medisch onderbouwde adviezen en die je als tips en hints laten uitdagen je gedrag te verbeteren."

Ben-Zur, vicepresident Connectivity, wil op basis van Smartsleep wifibruggen slaan met andere apparaten, zodat deze hun werking aanpassen aan de slaap van de gebruiker. Ben-Zur: "Wij verbinden alle puntjes tussen medische gezondheidszorg en de consument."

Dat kunnen apparaten uit eigen Philipsstal zijn (zoals luchtzuiveraars of de Somneo lichtwekkers) of van buiten - zoals de applampen van zusje Signify (tot voor kort Philips Lighting). "Zodat desnoods je hele huis meewerkt aan de beste slaapervaring."

Slecht gedrag
Deze maand nog nam Philips de Nederlandse slaapstart-up Night Balance over, dat een apparaat heeft ontwikkeld dat ervoor zorgt dat mensen, zonder wakker gemaakt te worden, op hun zij gaan liggen, wat snurken kan tegengaan en slaapapneu kan verlichten.

Al die slaapgadgets zijn niet bedoeld om korter slapen te faciliteren, waarschuwt Philipsdokter White. "Het is geen oplossing voor slecht gedrag."

"Wie consequent te weinig slaapt, zal met geen enkele toepassing of therapie voldoende herstellen. We blijven aanraden om bewust slaapgedrag te ontwikkelen, voor het slapen gaan rustig aan te doen en in bed geen drukke activiteiten te ontwikkelen."

Data delen gezond

Zonder mankeren delen we al dan niet geanonimiseerd onze hartslag of ons sportregime met leveranciers van smartwatches of fitnessbanden. Maar zijn we, zeker na alle privacy-ophef rond Facebook, ook bereid ons slaapgedrag met een commercieel bedrijf te delen?

"Dat kán consumenten afschrikken om gegevens te delen," zegt Liat Ben-Zur van Philips. "De wereld van privacybescherming staat momenteel in brand."

"Maar we moeten niet te dystopisch zijn. We komen uit een decennium van extreme disruptie, waarbij technologie allerlei mogelijkheden heeft geschapen die soms ons begrip te boven gaan. Nu doen we stapjes terug, dat is heel gezond."

"De meeste mensen vinden het volstrekt normaal dat ze op hun telefoon hun financiële informatie overal en altijd kunnen zien en gebruiken. Waarom zou dat dan niet het geval zijn met medische gegevens? Natuurlijk moeten databeveiliging en privacybescherming goed gereguleerd zijn. Maar dat geldt ook voor de financiële wereld en die is nog veel strenger gecontroleerd dan de medische."

"Als je weet dat het delen van data gezondheidsvoordeel oplevert, dan moet dat toch geen probleem zijn. Zolang jij er als gebruiker maar de zeggenschap over houdt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden