Update

'Philips vervuilt milieu Ghana'

AMSTERDAM - De havens van Amsterdam en Rotterdam exporteren giftig elektronica-afval naar Ghana. Afgedankte Philipsapparatuur vervuilt het milieu in dit Afrikaanse land.

Onderzoekers van Greenpeace troffen in de Ghanese bodem grote hoeveelheden dioxines, lood en weekmakers aan uit apparatenafval. De export van elektronica-afval is illegaal. "Nederland staat derde op de ranglijst van Europese landen die gevaarlijk afval exporteren naar landen als Ghana," zegt Greenpeacevoorlichter Loes Visser, die net is teruggekeerd uit het land. "De grootste afvalstroom komt uit Groot-Brittannië, gevolgd door Duitsland. Apparaten van Philips zijn volop te vinden op de vuilnisbelten daar."

De milieuorganisatie deed de afgelopen maanden onderzoek op schrootmarkten in de steden Accra en Korforidua. Kinderen tussen elf en zeventien jaar slopen er met de blote handen afgedankte apparaten. Zij halen er metalen uit, zoals ijzer, aluminium en koper uit kabels.

De pvc-omhulling van de kabels smelten zij eraf in grote vuren van isolatiemateriaal uit koelkasten. Hierbij ademen zij de giftige rookwolken met dioxine in. Als het vuur dooft, schrapen zij met hun vingers de metalen delen uit de as, aldus Greenpeace.

Philipstopman Gerard Kleisterlee verklaarde in juni nog dat er geen apparatuur van zijn Philips terecht komt in arme landen. Greenpeace eist nu dat concern ervoor zorgt alle afgedankte apparaten van zijn merk in Nederland te recyclen. Philips wijst de verantwoordelijkheid af. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf zich houdt aan de inzamelingsregels en er niets aan kan doen dat zijn producten in het illegale circuit terechtkomen.

Ghanese handelaren verschepen volgens Greenpeace jaarlijks tientallen transporten elektronica als 'tweedehands' naar Ghana. Bij aankomst blijkt het merendeel echter kapot en gaat direct naar de sloop, aldus Greenpeace. In de haven van Tema zag Greenpeace veel containers met oude apparatuur uit Nederland. Bij een handelaar vonden de onderzoekers afgedankte apparatuur van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Op schroothopen werden onder meer monitoren waargenomen van het Amsterdamse ict-bedrijf Vicom en kantoorhandel Tetterode.

Volgens Europese regels zijn de elektronicafabrikanten verantwoordelijk voor het inzamelen van afdankertjes. In Nederland leggen twee brancheorganisaties zich hierop toe: ICT Milieu en de NVMP. Volgens Greenpeace is dit systeem 'zo lek als een mandje': slechts vijftien procent van de afgedankte apparaten wordt gerecycled. De rest belandt in het huisvuil of gaat naar illegale handelaren die ze exporteren naar ontwikkelingslanden. (HET PAROOL)

Het hoofdkwartier van Greenpeace aan de Keizersgracht. Foto ANP/Cor Mulder Beeld
Het hoofdkwartier van Greenpeace aan de Keizersgracht. Foto ANP/Cor Mulder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden