Plus

Philips Morris wil rookvrije toekomst, maar de scepsis is groot

De tabaksindustrie spreekt van een minder schadelijk alternatief, de rookcritici van een reclamepraatje. Met een 'tabakszaak' in de Wolvenstraat wordt de Iqos landelijk gelanceerd.

Malika Sevil
Met een gelikte winkel in de Wolvenstraat lanceert tabaksfabrikant Philip Morris de Iqos. Beeld Rink Hof
Met een gelikte winkel in de Wolvenstraat lanceert tabaksfabrikant Philip Morris de Iqos.Beeld Rink Hof

De Iqos oogt als een futuristische telefoon, maar je kunt er kleine sigaretten, de zogeheten heets, in stoppen, die vervolgens tot 300 graden worden verhit. De tabak verbrandt niet, maar verwarmt.

Hierdoor ontstaat een damp die volgens fabrikant Philip Morris 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen dan sigarettenrook bevat.

Ook zou uit eigen onderzoek blijken dat rokers die volledig op de Iqos overstappen, veel minder schadelijke stoffen in het lichaam hebben dan 'gewone' rokers.

De Iqos wordt al een paar maanden mondjesmaat aangeboden, maar vanaf nu zal het product op steeds meer plekken worden verkocht, met als uithangbord de winkel in de Wolvenstraat, die woensdag open gaat en te boek staat als tabaksspeciaalzaak.

Reclame maken voor tabak is namelijk verboden. Zo wil Philip Morris naar eigen zeggen 'naar een rookvrije toekomst'.

De scepsis is echter groot en het product wordt door het rookcritici met wantrouwen ontvangen. Zo waarschuwt het Longfonds voor de komst van dit nieuwe tabaksproduct, want 'met het gebruik blijft de schadelijke nicotineverslaving in stand'.

Philip Morris
Volgens arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut kan een klein beetje blootstelling aan tabaksproducten al heel erg schadelijk zijn.

"Van meeroken kun je al dood gaan. Wat dit product voor de lange termijn voor mensen gaat betekenen, weten we niet. Er is nog heel veel onafhankelijk onderzoek nodig."

Dat laatste beaamt Patrick Vanscheeuwijck, directeur preklinische toxicologie van het onderzoeks- en ontwikkelcentrum van Philip Morris in Zwitserland. "We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en die resultaten zijn ook openbaar, zodat iedereen daarin kan spitten."

Maar hij begrijpt dat de tabaksindustrie met het bijbehorende imago niet op zijn blauwe ogen wordt geloofd. Momenteel buigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op verzoek van VWS zich over de onderzoeksresultaten van Philip Morris.

Volgens Peter van den Driest van de tabaksfabrikant zijn er wereldwijd nu al twee miljoen rokers op dit nieuwe roken overgestapt.

"In Nederland rookt nog steeds een kwart van de volwassen bevolking, daar zitten heel veel mensen bij die niet willen stoppen met roken, of daar moeite mee hebben. Dat is dus ook de doelgroep. We richten ons niet op de niet-rokers of ex-rokers."

Gadget
Maar die worden ook lekker gemaakt met een fancy speeltje, zegt Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek en voorzitter van de stichting Rookpreventie Jeugd. "Het is een gadget. Een dingetje, waar je weer een dingetje in kan doen. Mensen zijn gek op gadgets."

Het imago van roken is de laatste jaren achteruit gehold, gaat De Kanter verder. In de westerse wereld zakt de sigarettenverkoop in, dus de tabaksindustrie zoekt een alternatief, zoals de Iqos.

"Het is om reclame te maken, om weer iets nieuws te brengen en om in het debat over volksgezondheid te komen. Het is echt niet waar dat ze aan schadereductie willen doen."

Zowel De Kanter als Croes ziet het ook als een poging van de tabaksindustrie om roken uit het verdomhoekje te halen.

"Net nu iedereen zo'n beetje op één lijn komt dat roken echt schadelijk is, komt Philip Morris met een product op de markt dat uitstraalt: het valt best mee," zegt Croes.

"Als ouders een Iqosapparaat gebruiken en daarbij zeggen: dit is niet schadelijk, dan is dat voor kinderen veel makkelijker om te denken: o, het valt wel mee met de schadelijkheid van de tabak. Maar er gaan nog steeds 20.000 mensen per jaar aan dood. We zijn met zijn allen heel hard bezig het roken de samenleving uit te krijgen en dit product staat daar haaks op."

De Iqos Beeld Rink Hof
De IqosBeeld Rink Hof

Keurmerk

Philip Morris wil graag een plekje in het tabaksontmoedigings­beleid van de overheid. Hiervoor pleit de tabaksfabrikant als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de nieuwe, alternatieve 'sigaret' veel minder schadelijk is dan de gewone sigaret, zo stelt Peter van den Driest van Philip Morris.

"Het tabaksontmoedigingsbeleid richt zich nu op het voorkomen dat jongeren gaan roken, het moet mensen helpen die willen stoppen met roken en meerokers beschermen tegen tabaksrook. Wij pleiten dus voor het opnemen van schadebeperking in aanvulling op het huidige beleid."

De overheid zou dan een keurmerk moeten instellen. Ook zou de overheid volwassen rokers moeten wijzen op de gezondheidsvoordelen van de minder schadelijke rookloze producten, ten opzichte van gewone sigaretten, stelt de tabaksfabrikant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden