Update

Philips lijdt 1,3 miljard verlies; wil 500 miljoen besparen

Elektronicaconcern Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 1,3 miljard euro geleden. Het bedrijf maakte ook bekend 500 miljoen te willen bezuinigen. Er wordt vooral gesneden 'in overhead en bureaucratie', stelde een woordvoerder. Het verlies van banen valt daarbij niet uit te sluiten.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Naast de bezuinigingen kondigde Van Houten aan dat Philips jaarlijks 200 miljoen euro wil investeren in innovatie en het aanboren van nieuwe markten. 'Maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.'

Volgens Van Houten leggen de besparingen de basis voor winstgevende groei. 'We pakken de operationele uitdagingen aan, terwijl we investeren in groei en een nieuwe cultuur van ondernemerschap en verantwoording installeren', stelde hij in een verklaring.

Klappen
Het bezuinigen van 500 miljoen kan volgens Van Baden niet zonder te snijden in de omvang van het personeel. Na een winstwaarschuwing van Philips lag een sanering in de lijn der verwachtingen, maar het is na de presentatie van de kwartaalcijfers nog niet precies duidelijk waar de klappen gaan vallen. De besparingen zijn wereldwijd en zullen vooral de niet-productieve diensten treffen, aldus Van Baden. Bij Philips in Nederland werken meer dan 14.000 mensen.

Omzet
De omzet van Philips, exclusief de afgestoten televisie-activiteiten, steeg op jaarbasis met 4 procent tot 5,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde op jaarbasis met ruim een kwart tot 370 miljoen euro, boven de gemiddelde analistenverwachting.

Voor 2013 verwacht Philips een jaarlijkse omzetgroei van 4 à 6 procent te realiseren, bij een groei van de wereldeconomie met 3 à 4 procent per jaar. De winstmarge moet dan voor de hele groep uitkomen op 10 à 12 procent. Het bedrijf start een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard euro.

Vision 2015
Het concern maakte ook bekend dat het de doelstellingen voor 2015, die het vorig jaar september formuleerde, laat vallen. In plaats hiervan komen nieuwe, lagere, doelstellingen voor 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden