Plus

Philips helpt mee aan passend medisch advies

Philips is bijna het medische bedrijf dat het wil worden. Maar het concern heeft ook nog een divisie huishoudapparatuur. Kruisbestuiving lonkt.

Philips Health Watch houdt met biometrische sensoren de gezondheid van de drager in de gaten. Beeld -
Philips Health Watch houdt met biometrische sensoren de gezondheid van de drager in de gaten.Beeld -

'Als Philips zijn we al marktleider in professionele gezondheidszorg," zegt Bernd Laudahn. "Ons merk staat in de top 40 van bekendste bedrijven in de wereld. Daarmee kunnen we gezondheidstoepassingen naar consumenten brengen."

Philips is, na de verkoop van de tv-tak en de consumentenelektronica en de plannen voor een beursgang van de lichtdivisie, nu een grootmacht in medische apparatuur voor ziekenhuizen en zorgcentra. Maar daarnaast maakt Philips nog altijd mixers en frituurpannen maar ook scheerapparaten en föhns. Die twee bloedgroepen wil het concern verder samenbrengen.

Persoonlijke gezondheidszorg
"We gaan met Philips uitbreiden in persoonlijke gezondheidszorg," zegt Laudahn, topman van de Philipsactiviteiten in het Duitstalige gebied, die voorloper zijn op het gebied van medische consumententoepassingen.

"De wereld­bevolking groeit naar tien miljard, mensen worden ouder. Vooral in de westerse wereld groeit het aantal gevallen van hartziekten, kanker, ademhalingsziekten als COPD en diabetes. Dat ligt aan onze levensstijl. We moeten meer bewegen, minder roken en gezonder eten. Maar het is lastig om je daaraan te houden."

"Artsen zeggen dat hun grootste probleem is patiënten na een behandeling aan een voorgeschreven levensstijl te houden. Wij zijn gaan nadenken wat Philips daaraan kan doen."

Controle
"Het internet of things kan worden gebruikt om te voorkomen dat je na een ziekenhuisbezoek steeds terug moet naar de dokter voor controle. Met onze apparatuur kunnen ze alle vorderingen volgen vanaf het moment dat je gezond bent tot aan het moment dat je ziek wordt en verder. Daardoor kan gezondheidszorg beter worden toegepast."

De discussies rond het elektronisch patiëntendossier ligt nog vers in het geheugen. "Er is veel bezorgdheid over beveiliging van zulke gevoelige persoonsgegevens. Maar selftracking is al een trend. Miljoenen mensen volgen hoe ze bewegen en hoe ze sporten en delen dat via sociale netwerken met hun vrienden. Als dat kan voor sport, dan kan dat ook voor de gezondheid."

Medische data
"We houden ons al langer bezig met het integreren van medische data voor doktoren, huisartsen en patiënten. Het is goed denkbaar dat we op basis daarvan met een veilige omgeving komen voor gegevens die patiënten zelf verzamelen met de apparatuur die wij hun bieden."

Philips brengt dit jaar al apparaten als een bloeddrukmeter, weegschaal en medische swartwatch uit die via een app met elkaar kunnen communiceren en hun gegevens des­gewenst met een arts kunnen delen. Voor allerlei aandoeningen - zoals diabetes - komen er specifieke toepassingen.

Intelligentie
"We werken met medische professionals om de data die dit oplevert, onderbouwd te interpreteren en toe te passen. Het gaat niet om het apparaat of de app, maar om de intelligentie erachter. Het kernelement is de veilige verwerking van de gegevens die worden verzameld."

Met alle bestaande gezondheidsapps voor Google Wearsmartwatches of de Apple Watch lijkt Philips rijkelijk laat. "Bij zulke smartwatches is het uitgangspunt fitness en bewegen," zegt Laudahn. "De meeste gezondheidsapps zijn een verlengstuk van hardloop- of bewegingsapps. Dat is niet erg secuur om waardevolle medische informatie op te baseren."

Betrouwbaarheid
Want wie zegt dat de gegevens over hartslag of het zuurstofgehalte in het bloed, die worden gemeten door de vinger op de smartphonecamera te leggen, nauwkeurig genoeg zijn?

Wie zegt dat de algoritmen die worden gebruikt om gezondheidsvoorspellingen te doen, niet uit de lucht zijn gegrepen? En wie zegt dat de informatie die zo wordt verzameld, wel veilig wordt verwerkt?

"Wij benaderen het vanuit de medische wetenschap. Onze apps en apparaten zijn gebaseerd op gevalideerde wetenschappelijke onderzoeken. We hebben dan ook toestemming nodig van dezelfde instanties die medicijnen testen, zoals de Amerikaanse FDA. Gezondheidszorg is een sterk gereguleerde markt, dus zullen we niet de snelsten zijn bij introducties."

Rugklachten
"Maar we zijn daardoor als enige aanbieder in staat om klinische gezondheidsinformatie te verzamelen. Op basis van die gegevens kunnen medici werkelijk waardevolle onderbouwde medische adviezen geven."
Philips zoekt samenwerking, met medici, maar ook met zorgverzekeraars.

"In Duitsland zijn we vorig jaar benaderd door verzekeraar
"Maar we zijn daardoor als enige aanbieder in staat om klinische gezondheidsinformatie te verzamelen. Op basis van die gegevens kunnen medici werkelijk waardevolle onderbouwde medische adviezen geven."

Philips zoekt samenwerking, met medici, maar ook met zorgverzekeraars. "In Duitsland zijn we vorig jaar benaderd door verzekeraar Allianz om een toepassing te ontwikkelen om rugpijn vroeg te ontdekken en de gevolgen te verminderen. Rugklachten zorgen voor veel ziekteverzuim."

Advies
Ook worden adviezen gegeven op het gebied van voeding en bewegen. "Bij een testprogramma leidde het gebruik van onze apparatuur tot drie procent gewichtsverlies in twaalf weken. Negentig procent van de gebruikers blijft na afloop van het programma doorgaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden