Philips gaat uit van lagere winst

''Als je de rekensom maakt, is het redelijk aannemelijk dat Philips in het vierde kwartaal een nettoverlies zal boeken.'' Foto GPD/Phil Nijhuis Beeld
''Als je de rekensom maakt, is het redelijk aannemelijk dat Philips in het vierde kwartaal een nettoverlies zal boeken.'' Foto GPD/Phil Nijhuis

AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips heeft vanochtend een winstwaarschuwing gegeven. Het concern verwacht zijn doelen niet te kunnen halen vanwege verslechterde marktomstandigheden.

Philips had eerder laten weten dat het zijn bedrijfsresultaat (ebita) per aandeel in 2010 zou verdubbelen. Dat gaat niet lukken, doordat de economie verslechtert.

''De huidige neergang kent zijn weerga niet en ontwikkelt zich sneller en veel dieper dan verwacht. In reactie hierop moeten we snel handelen en verdere stappen ondernemen om het effect op onze winst te minimaliseren,'' aldus Philips-topman Gerard Kleisterlee in een verklaring.

In het vierde kwartaal dreigt zelfs een verlies. ''Als je de rekensom maakt, is het redelijk aannemelijk dat Philips in het vierde kwartaal een nettoverlies zal boeken,'' zei woordvoerder Joon Knapen van Philips tegen persbureau Bloomberg
Doorlopende maatregelen om kosten te reduceren leiden tot nieuwe afschrijvingen van ongeveer 110 miljoen euro in het vierde kwartaal. Hierdoor komen de totale herstructureringskosten dit kwartaal op 340 miljoen euro.

Daarnaast moet Philips in het vierde kwartaal 1,1 miljard euro afschrijven op belangen in voornamelijk de Zuid-Koreaanse schermenfabrikant LG Display en halfgeleiderfabrikant NXP.

Voor de divisie Gezondheidszorg verwacht Philips in het vierde kwartaal een omzet van 2,25 miljard euro tot 2,35 miljard euro. Voor de divisie Consumentenelektronica rekent Philips op 2,8 à 3 miljard euro en voor de de Lichtdivisie op een omzet tussen de 1,8 à 1,9 miljard euro.

Het aandeel Philips opende vanochtend lager, maar boekte in de loop van de ochtend winst. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden