Philips en andere chipsfabrikanten mogelijk schuldig aan kartelvorming

De Europese Commissie (EC) vermoedt dat een aantal fabrikanten van chips zich schuldig heeft gemaakt aan kartelvorming. Ook Philips is een van de concerns die de schijnwerpers op zich gericht weet, zo bleek maandag. Het bedrijf kreeg eind vorig jaar nog een boete van ruim 0,5 miljard euro vanwege verboden prijsafspraken over beeldbuizen.

Philips heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan kartelvorming. Beeld epa
Philips heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan kartelvorming.Beeld epa

Het gaat om makers van chips voor onder meer mobiele telefoons, bank- en identiteitskaarten. Brussel vermoedt dat de bedrijven onderling afspraken hebben gemaakt om zo de prijzen binnen Europa hoog te houden. Dat zou in strijd zijn met Europese regels.

De commissie heeft eerst geprobeerd er met de bedrijven zelf uit te komen, maar deze gesprekken zijn afgebroken door gebrek aan vooruitgang. 'Het kan niet zo zijn dat als schikkingsgesprekken strandden, bedrijven vrijuit gaan', benadrukte Europees commissaris Joaquín Almunia (Mededinging).

Brussel aarzelt dan ook niet om een normale procedure op te starten, liet de commissaris weten. Het aanschrijven van de bedrijven is de eerste stap in het onderzoek naar mogelijke kartelvorming.

Mocht Brussel na uitvoerig onderzoek concluderen dat de bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming, dan kan het boetes tot 10 procent van de jaaromzet van de onderneming opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden