'Philips aansprakelijk'

NDHOVEN - Philips moet er rekening mee houden dat het aansprakelijk is voor de fraude bij zijn pensioenfonds.Als bewezen wordt dat managers van Philips hebben gefraudeerd met handel in vastgoed, dan draait het elektronicaconcern waarschijnlijk op voor een deel van de schade.

Dit zeggen onafhankelijke pensioenexperts. Met name het bedrag dat niet kan worden verhaald op de fraudeurs, zal vermoedelijk door Philips betaald moeten worden. Bronnen rond het pensioenfonds meldden eerder al rekening te houden met een schade tussen de honderd en honderdvijftig miljoen euro. De exacte omvang van het bedrag wordt rond de zomer bekend, als het onderzoek is afgerond. Sinds eind december leidt oud-topman Dick de Beus van PGGM bij Philips een onderzoek naar de vraag wie verantwoordelijk is en hoeveel geld is weggesluisd.

Pensioendeskundige Anton van Nunen vindt de aansprakelijkheidsvraag 'niet zo moeilijk'. ''Het beheer van vastgoed vond plaats onder verantwoordelijkheid van Philips. Als verhaalsacties richting betrokken fraudeurs straks niks opleveren, lijkt het logisch dat gepensioneerden zich tot het concern wenden.''

Pensioenconsultant Jan van Harten komt tot dezelfde conclusie. ''Als na onderzoek blijkt dat er gefraudeerd is binnen de vastgoedafdeling van Philips, dan moet het concern er rekening mee houden dat van aansprakelijkheid sprake kan zijn.''

Philips-topman Gerard Kleisterlee liet vorige maand weten zich niet aansprakelijk te voelen voor de schade bij het pensioenfonds. Volgens hem zijn de pensioenen niet in gevaar. Vakbonden en gepensioneerden vinden dat het concern moet betalen als voor gepensioneerden schade ontstaat.

Kleisterlee stuurde onlangs een brief aan de Federatie van Philips-gepensioneerden (16.000 leden) waarin hij de deur toch op een kier houdt. In de brief gaf hij aan dat de aansprakelijkheidsvraag prematuur is. Een Philipswoordvoerder wil niet ingaan op de vraag of het bedrijf al voorzieningen heeft getroffen om de pensioenpot te vullen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden