Philip Morris opent winkel rond rookvrije sigaret in Amsterdam

Tabaksgigant Philip Morris heeft woensdag in de Wolvenstraat in Amsterdam een speciale winkel geopend voor de verkoop van zijn rookvrije sigaret Iqos.

ANP/Het Parool
Interieur van de winkel in de Wolvenstraat. Beeld Rink Hof
Interieur van de winkel in de Wolvenstraat.Beeld Rink Hof

De Iqos oogt als een futuristische telefoon, maar je kunt er kleine sigaretten, de zogeheten heets, in stoppen, die vervolgens tot 300 graden worden verhit.

De tabak verbrandt niet, maar verwarmt. Hierdoor ontstaat een damp die volgens fabrikant Philip Morris 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen dan sigarettenrook bevat.

Wantrouwen
Het product wordt door het rookcritici met wantrouwen ontvangen. Zo waarschuwt het Longfonds voor de komst van dit nieuwe tabaksproduct, want 'met het gebruik blijft de schadelijke nicotineverslaving in stand'.

Iqos werd al in diverse andere landen op de markt gebracht, maar nog niet in Nederland. Philip Morris zal de elektronische technologie ook gaan aanbieden in andere tabakszaken in Amsterdam en stapsgewijs ook in de rest van Nederland.

Onderzoeken
Momenteel is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op verzoek van de overheid nog bezig allerlei onderzoeken over Iqos kritisch te beoordelen. De uitkomsten daarvan worden dit najaar verwacht.

Alternatieve rookproducten winnen steeds meer aan belang voor de tabaksindustrie, terwijl de verkoop van normale sigaretten terugloopt. De topman van Philip Morris, André Calantzopoulos, voorspelde eerder zelfs dat Iqos op termijn het einde zal betekenen van de traditionele sigaret.

Made in Holland
Philip Morris wil diverse stoffen die nodig zijn voor Iqos overigens in Nederland gaan maken.

Een jaar geleden kondigde het bedrijf aan een deel van de lege fabrieksruimte in Bergen op Zoom opnieuw in gebruik te nemen. Dat is op hetzelfde terrein waar de fabrikant tot 2014 nog een grote fabriek voor sigarettenproductie had.

Lees verder: Philips Morris wil naar een rookvrije toekomst, maar de scepsis is groot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden