PFAS-normen opgekrikt: Noord-Holland geeft de bouw een zetje

De provincie Noord-Holland heeft de normen voor PFAS opgekrikt zodat meer van deze chemische stoffen in partijen grond mogen zitten.

Knelpunten

Gedeputeerde Adnan Tekin (Milieu) trekt de PFAS-norm voor Noord-Holland op naar 1,5 microgram per kilo.Beeld Harmen De Jong

De laatste maanden kwamen de bouw- en de baggersector in grote problemen toen minister Stientje van Veldhoven (Milieu) plotsklaps een tijdelijke, veel strengere PFAS-norm instelde van 0,1 microgram per kilo. Als grond of slib meer vervuiling bevat, mag het niet worden verplaatst naar een plek zonder PFAS.

Gedeputeerde Adnan Tekin (Milieu) trekt die norm voor Noord-Holland nu op naar 1,5. Grond tot die waarde mag binnen de provincie gewoon worden verplaatst.

Noord-Holland kon snel duidelijkheid geven omdat in het voorjaar al onderzoek was gestart naar de hoeveelheid PFAS op relatief schone plekken, de achtergrondconcentratie. Daaruit blijkt dat PFAS bijna overal in Noord-Holland in voorkomen in kleine hoeveelheden. Het zogeheten GenX werd niet gevonden.

Verder hoeft grond minder snel gesaneerd te worden omdat de provincie ook hiervoor de normen sterk verhoogt. Als uit onderzoek blijkt dat meer PFAS worden aangetroffen dan deze normen, moet onderzoek worden gedaan naar saneringsmaatregelen.

Of nu nog bouwprojecten stuklopen op PFAS kan de provincie niet zeggen. Noord-Holland overlegt nog met de gemeenten en bouwbedrijven over de vraag waar knelpunten optreden. Tekin verwacht dat de normen alleen al helpen door meer duidelijkheid.

Branchevereniging Bouwend Nederland is blij. ‘Iedere verruiming is prettig.’ Maar de brancheorganisatie tekent ook aan dat provincies niet gaan over afgegraven grond dat wordt afgezonken onder grondwaterniveau in baggerputten en daar zitten de grootste struikelblokken.

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) is een verzamelnaam voor zesduizend chemische stoffen die onder meer worden gebruikt voor pannen, blusschuim, verf en regenjassen. Probleem is dat ze nauwelijks biologisch afbreekbaar of zelfs giftig zijn, maar wel overal opduiken in bodem en water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden