PlusColumn

Peuters bewapenen tegen terroristen

Massih HutakBeeld Robin de Puy

Nu de westerse politiek steeds minder goed te onderscheiden is van slapstick, lijkt satire over­bodig. Totdat de gevierde en gevreesde Britse acteur en komiek Sacha Baron Cohen zich ermee gaat bemoeien. U kunt hem nog kennen als Ali G. of als Borat, waarmee hij eerder al de wereld wist te ontregelen.

Deze week maakte hij zijn comeback met de eerste aflevering van zijn zevendelige serie Who is America? En zoals alleen hij dat kan, gingen de emoties van kijkers en deelnemers natuurlijk meteen weer gepaard met rechtszaken.

In zijn nieuwste programma vermomt de acteur zich namelijk tot maar liefst vier nieuwe typetjes, en zo gaat hij nepinterviews en nepgesprekken aan met Republikeinse en Democratische politici.

Onder anderen Sarah Palin, Dick Cheney en Bernie Sanders worden in de maling genomen en laten zich voor de camera verleiden tot domme, schokkende en kwetsbare uitspraken.

Nu hoor ik u denken: Massih, we leven in 2018. Je hebt tegenwoordig geen satire nodig voor domme, schokkende en kwetsbare uitspraken van Amerikaanse én Nederlandse politici. En u hebt natuurlijk helemaal gelijk. Maar zelfs de grootste cynische scepticus kan ik aanraden om op z'n minst de eerste aflevering op YouTube te kijken.

Daar zien we een tien minuten durend instructiefilmpje van één van Sacha Baron Cohens nieuwste alter ego's Erran Morad: een Israëlische anti­terreurstrijder die naar de VS reist voor zijn nieuwe onderwijsprogramma Kinderguardians.

Hij zoekt steun bij ultraconservatieve Amerikaanse wapenlobbyisten. Zijn doel: peuters bewapenen tegen terroristen. Oftewel: van firstgraders firstgrenaders maken.

Wat volgt, is een demonstratie van de acteur in vermomming met het bloedserieuze Republikeinse Congreslid Philip Van Cleave. Ze laten samen voor een groen scherm zien hoe je de kinderwapens Uzicorn, Puppy Pistols en Gunnimals moet gebruiken. Met regenboogletters, sterretjes en wolkjes op de achtergrond.

Even later zegt Larry Pratt, oud-directeur van Gun Owners of America, met een strak gezicht dat het goed zou zijn als peuters instinctief naar hun wapen leren grijpen zodra ze iemand 'Allahu akbar' horen roepen. Want: the only thing that can stop a bad man with a gun is a good boy with a gun.

Tot slot weet de fictieve Erran Morad senatoren en Congresleden te vinden die bereid zijn om op camera zijn manifest voor te lezen. Dat ze daarbij zinnen zeggen als: 'Het kinderferomoon Blink 182 wordt aangemaakt door een gedeelte van de lever dat Rita Ora heet en dat vervolgens via de Wiz Khalifa wordt doorgestuurd naar het centrale zenuwstelsel' lijkt bij niemand een belletje te doen rinkelen; ze lezen de zinnen braaf en met droge ogen voor. Ex-vicepresident Dick Cheney zet in één van de afleveringen zelfs trots zijn handtekening op een waterboard-kit.

Het heeft even geduurd voordat Sacha Baron Cohens deze nieuwste serie heeft gemaakt en uit­gebracht. In Borat wist hij in het verleden al te choqueren met de Amerikaanse onderbuik, maar kwetsende politici zijn vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Toch is het hem weer gelukt: het resultaat liegt er niet om.

Rapper en schrijver Massih Hutak (26) schrijft elk weekend een column voor Het Parool. Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden