Peukenteller krijgt het rustig

In Stadsdeel Westerpark dinsdag 350 asbakken geplaatst. Foto ANP

AMSTERDAM - Stadsdeel Westerpark is 350 asbakken rijker en wie nu nog een peuk op straat gooit, loopt kans een boete van 90 euro te krijgen. Een groepje personen heeft in tien weken ruim 40.000 sigaretten geteld, en daarmee is sinds dinsdag de oorlog aan de peuken verklaard.

Veel mensen zien het waarschijnlijk niet zitten, maar Kees Rutgers liep tien weken met plezier door Westerpark, op zoek naar peuken: ''Sommigen van ons misten het zelfs een beetje toen we klaar waren.'' Ook Michael Waterreus was peukenteller: ''Het werd echt een sport. Eigenlijk was het heel ontstressend om even niet bezig te zijn met andere dingen.''

Gelukkig voor hen: de komende weken mogen ze weer aan de slag. Als het goed is, komt de teller nu minder hoog uit, omdat het stadsdeel is uitgerust met 350 asbakjes die zijn ingebouwd in bestaande prullenbakken.

Getest wordt of de actie een schoner Westerpark oplevert. Er werd geteld op acht strookjes van zo'n vijftig vierkante meter. Een peuk op straat zou gemiddeld twee jaar blijven liggen.

Wie de komende tijd zijn sigaretje wegtikt, kan beboet worden, maar Rolf Steenwinkel, portefeuillehouder Beheer Openbare Ruimte, realiseert zich dat niet iedereen dat zal accepteren. ''De meeste mensen zien het weggooien niet als overtreding. Bij handhaving moeten ze de komende tijd maar even met z'n tweeën op pad. Dan kan de ene streng beboeten en de ander het uitleggen.''

De actie is een initiatief van Stichting Nederland Schoon.''Visueel is dit heel klein, maar als je erop let zie je hoeveel peuken er eigenlijk liggen. Mensen gooien ze onbewust op straat. Thuis gooi je ze toch ook niet op het tapijt?'' zegt projectmanager Kors van der Wolf. Hij hoopt dat andere gemeente in Nederland de aanpak overnemen.

In Westerpark is duidelijk zichtbaar dat er asbakken zijn geplaatst. Er hangen vlaggen en posters, op de prullenbakken zijn bordjes aangebracht en voor het Ketelhuis staat een grote uitvoering van een prullenbak, één van drie meter hoog.

De vraag is of rokers ook nog aan de asbakjes denken als die middelen zijn verdwenen. Van der Wolf: ''Dat is de uitdaging. Het moet vanzelfsprekend worden je peuk in de asbak te gooien.'' Steenwinkel: ''Met een lange adem moet het lukken.''

Of werkelijk veel boetes uitgedeeld zullen worden, is nog maar de vraag. Van der Wolf: ''Dat moet ik toegeven. Je moet ze eigenlijk op heterdaad betrappen en dat is heel erg lastig.'' (ROELOF VAN DALEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden