Petraeus: 'Ook na een val gaat het leven door'

David Petraeus heeft zijn excuses aangeboden aan iedereen die hij 'pijn heeft gedaan en heeft laten vallen'. De voormalige CIA-chef en viersterren generaal hield dinsdag zijn eerste openbare toespraak sinds hij vanwege een buitenechtelijke affaire werd gedwongen om af te treden. 'Maar ook na een val gaat het leven gewoon door', zei hij.

Door Redactie
Voormalig CIA-chef David Petraeus. Beeld afp
Voormalig CIA-chef David Petraeus.Beeld afp

Petraeus werd met een staande ovatie van ongeveer 600 man ontvangen op de Universiteit van Zuidelijk Californië. Hij begon zijn speech met de woorden: 'Het is overbodig om te melden dat ik mezelf er scherp van bewust ben, dat ik in een heel andere licht sta dan een jaar geleden.' Hij voegde er aan toe dat hij ook goed besefte dat 'mijn eigen daden de redenen zijn voor mijn recente reis'.

De 60-jarige Petraeus had een affaire met de schrijfster van zijn biografie, Paula Broadwell. Dat kwam aan het licht nadat zij jaloers werd op een derde vrouw. Ze stuurde haar bedreigende e-mails die later door de CIA werden onderzocht. Petraeus moest aftreden als CIA-directeur. Hij heeft als generaal van 2010 tot in 2011 ook aan het hoofd gestaan van de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Pijn en verdriet
'Ik wil mijn bijdrage vanavond dan ook beginnen door te stellen hoeveel spijt ik heb', zei Petraeus. 'Ik bied mijn excuses aan voor de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat ik moest vertrekken bij de CIA en zoveel pijn hebben veroorzaakt bij mijn familie, vrienden en anderen die achter me stonden.'

Sinds zijn aftreden op 9 november is Petraeus niet in het openbaar verschenen. Volgens zijn advocaat heeft hij veel tijd met zijn familie doorgebracht.

Aan het einde van zijn toespraak zei Petraeus dat hij hoopte dat zijn ervaringen leerzaam kunnen zijn voor anderen die ook dreigen te struikelen 'of zelfs te vallen, zoals met mij gebeurd is. Je leert er van dat het leven niet ophoudt na zo'n fout. Het kan en moet gewoon doorgaan.'

undefined

David Petraeus en Paula Broadwell Beeld afp
David Petraeus en Paula BroadwellBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden