'Petraeus hoopte dat affaire geheim zou blijven, zodat hij niet op hoefde te stappen'

David H. Petraeus was niet van plan om af te treden als CIA-directeur, toen het onderzoek naar de e-mails tussen hem en zijn biografe zich nog in de eerste fase bevond. Pas nadat publiekelijk bekend werd dat hij een affaire met zijn biograaf Paula Broadwell heeft gehad, nam Petraeus deze stap. Dat hebben twee van zijn naaste militaire medewerkers gezegd, zo meldt de Washington Post.

Redactie
David H. Petraeus en Paula Broadwell. Beeld afp
David H. Petraeus en Paula Broadwell.Beeld afp

Eerder vandaag werd het huis van Broadwell door de FBI uitgebreid onderzocht. Lokale televisiestations lieten beelden zien van agenten die volgepakte dozen uit het huis droegen waar ze samen met haar man en haar twee jonge zoons woont. Er zou worden gezocht naar vertrouwelijke of gevoelige documenten die misschien in haar bezit zouden zijn.

Broadwell zelf is niet meer bij haar huis gezien, en heeft geen commentaar gegeven sinds Petraeus afgelopen vrijdag zijn ontslag indiende. Maandag heeft Broadwell een prominente advocaat in de arm genomen.

De zaak kwam aan het rollen toen Jill Kelley, een huisvriendin van de familie Petraeus, bij de FBI meldde dat zij afgelopen zomer anonieme intimiderende mailtjes had gekregen, die later van Broadwell afkomstig bleken te zijn. Tijdens onderzoek naar deze mailtjes, stuitte de FBI op expliciete mails tussen Petraeus en Broadwell, en kwam hun affaire aan het licht.

'Onacceptabel'
In een brief aan zijn CIA-medewerkers omschreef Petraeus de verhouding als 'onacceptabel, zowel voor een echtgenoot, als voor het hoofd van een organisatie als deze'. Hiermee werd de indruk gewekt dat uit zichzelf was opgestapt, maar twee van zijn naaste medewerkers hebben verklaard dat hij in eerste instantie van plan was om aan te blijven, zolang het grote publiek maar niets van wist van zijn affaire. 'Hij wist, vanzelfsprekend, al maanden van deze relatie, hij maakte er deel van uit, dus nee, hij was niet van plan om af te treden', zegt Peter Mansoor, die in Irak met Petraeus heeft samengewerkt, tegen de Washington Post. 'Maar het was onmogelijk dat dit privé zou blijven.'

FBI-agenten dragen dozen en een computer uit het huis van Broadwell. Beeld ap
FBI-agenten dragen dozen en een computer uit het huis van Broadwell.Beeld ap

De krant heeft meer details boven water gehaald door adviseurs en vrienden van betrokkenen te interviewen. Zo zou Petraeus deze zomer al tegen Broadwell hebben gezegd dat zij geen mail meer moest sturen naar Jill Kelley, nadat deze tegen hem over die berichten had geklaagd. De relatie tussen Broadwell en Petraeus was op dat moment net beëindigd, en Broadwell zou jaloers zijn geweest op de vriendschap die Petraeus met Kelley had.

Het schandaal werd groter toen het Pentagon dinsdag aankondigde dat tijdens het onderzoek ook 20.000 tot 30.000 pagina's aan 'potentieel onfatsoenlijke' mailtjes tussen diezelfde Jill Kelley en generaal John R. Allen naar boven zijn gekomen. Allen heeft Petraeus opgevolgd als opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan.

Een hoge official zegt tegen de Washington Post dat Kelley en Allen geen affaire kunnen hebben gehad. 'Ze hebben de afgelopen jaren misschien enkele honderden mails gestuurd, voornamelijk routine-kwesties. Zijn ze ooit alleen geweest? Nee.'

Jill Kelley bij haar huis in Tampa. Beeld REUTERS
Jill Kelley bij haar huis in Tampa.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden