Petitie voor registratie doodgeboren baby's massaal ondertekend

De petitie voor het registeren van doodgeboren kinderen wordt massaal ondertekend na de column van Paroolcolumniste Roos Schlikker. Inmiddels hebben meer dan 78.000 mensen hun krabbel gezet. ''Overweldigend.''

Astrid Ottens
Roos Schlikker. Beeld Floris Lok
Roos Schlikker.Beeld Floris Lok

Paroolcolumniste Roos Schlikker is de afgelopen dagen maar met weinig anders bezig geweest. ''Ik krijg stapels mail van ouders die ook een kindje zijn verloren. Allemaal delen ze hun verdrietige verhaal. Ik reageer op elke mail of brief. Als ik niet uitkijk, heb ik er een dagtaak aan. Maar ik doe het heel graag", zegt Schlikker.

Schlikker schreef vorig jaar een column over haar dochter, die acht jaar geleden levenloos werd geboren. Zij miste - net als veel andere ouders - het wettelijk bestaansrecht voor haar dode kind. Vorige week kreeg Schlikker van de gemeente Amsterdam een overlijdensakte. ''Dat voelt als erkenning. Ze mag er zijn'', schreef ze in haar column van afgelopen zaterdag.

Bestaansrecht
Samen met de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond maakt Schlikker zich hard voor het wettelijke bestaansrecht voor dode kinderen. Ze benadrukt daarbij dat levenloze kinderen niet geregistreerd móeten worden, maar dat ouders wel de keuze moeten hebben om het te doen.

Een petitie van BRP (Basis Registratie Personen) wordt sinds het verschijnen van de column massaal ondertekend. Binnen een paar dagen staat de teller al op ruim 78.000 handtekeningen. ''De petitie bestaat al maanden, maar nu wordt hij ineens door extreem veel mensen ondertekend. Het is overweldigend. Van zoveel aandacht durfde ik alleen maar te dromen", zegt Schlikker.

Schlikker is van plan om volgende week met de petitie naar Den Haag te gaan. Bij 40.000 handtekeningen moet de Tweede Kamer het onderwerp bespreken.

Normaliter neemt de Kamervoorzitter dit soort verzoeken aan, maar Schlikker hoopt het hoogstpersoonlijk aan Ronald Plasterk te overhandigen. ''Het is me nog niet gelukt om hem te bereiken, terwijl ik dat de afgelopen dagen op verschillende manieren heb geprobeerd. Maar ik hou vol. Ik begin langzaam te denken dat het gaat lukken om de wet te veranderen.''

Via zijn woordvoerder laat minister Plasterk weten dat de initiatiefnemers van de petitie volgende week op zijn ministerie langskomen voor een gesprek met ambtenaren. Eerder zei de minister in antwoord op Kamervragen begrip te hebben voor de actie. Hij wees er echter ook op dat de Basisregistratie Personen is bedoeld om gegevens te verstrekken aan overheidsorganen. Gegevens die niet nodig zijn, zoals in het geval van een doodgeboren kindje, worden niet opgeslagen omdat dat niet doelmatig is en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer kan schaden, aldus de minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden