Petitie voor Eberhard van der Laan-brug gestart

Amsterdammer Sietse Bakker is een petitie gestart om de nieuwe brug over het IJ naar burgermeester Eberhard van der Laan te vernoemen. 'Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbouwer.'

Nouschka van der Meijden
Eberhard van der Laan Beeld ANP
Eberhard van der LaanBeeld ANP

Met de petitie hoopt internetondernemer Sietse Bakker (32) dat een brug naar de zieke burgermeester vernoemd wordt terwijl hij nog in leven is. "Laten we onze helden eren terwijl ze nog leven," zegt Bakker.

Voor zijn plan heeft hij de toekomstige brug over het IJ op het oog. 'Van der Laan is, in woord én daad, een bruggenbouwer,' schrijft hij online. Bovendien is een brug veel specialer dan een straatvernoeming. Nieuwe straten liggen immers vaak ver buiten het centrum van de stad.

Zomergasten
De petitie komt bewust na de succesvolle uitzending van Zomergasten zondagavond. Bijna een miljoen mensen keken hoe Van der Laan meer dan drie uur in gesprek ging met presentratice Janine Abbring. "Op weg naar werk vanmorgen dacht ik er nog steeds over na," zegt Bakker.

In het interview noemde Van der Laan wethouder Jan Schaefer als inspirator, wat de brug over het IJ een bij uitstek geschikte brug zou maken om de naam van de burgermeester te dragen. De nieuwe brug komt namelijk in het verlengde van de Jan Schaeferbrug op het Java-eiland te liggen. "Een no brainer dus,' zegt Bakker. "Hoe symbolisch wil je het hebben?"

Realistisch?
De petitie staat sinds maandagmiddag online en is inmiddels meer dan 1000 keer ondertekend. Het is de intentie van Bakker om de petitie op korte termijn aan de gemeenteraad aan te bieden.

Of de brug daadwerkelijk naar Van der Laan vernoemd gaat worden is echter maar de vraag. Vernoemingen kunnen normaal gesproken namelijk pas vijf jaar na iemands overlijden. De enige uitzondering is voor leden van het Koninklijk Huis. 'Wij vragen voor onze burgemeester een gelijke uitzondering,' staat in de petitie. "De regels zijn er af en toe om gebroken te worden," zegt Bakker.

Ook dat de bouw van de brug pas in 2020 begint is voor hem geen obstakel. "Dan kan het zeker geen kwaad om er alvast een naam voor te hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden