Petitie tegen Johan Cruijffplein 2000 keer ondertekend

De petitie die de omdoping van het Stadionplein tot Johan Cruijffplein wil voorkomen, is door 2000 mensen ondertekend. Een verzoek tot intrekking van het besluit is bij de gemeente ingediend.

Het huidige Stadionplein met op de achtergrond het Olympisch Stadion Beeld Eva Plevier
Het huidige Stadionplein met op de achtergrond het Olympisch StadionBeeld Eva Plevier

Eind februari werd bekendgemaakt dat de voetballegende een eigen plein krijgt: het huidige Stadionplein moet in de toekomst als Johan Cruijffplein door het leven gaan.

De naamswijziging zorgt met name in de buurt voor de nodige onrust. Tegenstanders van de omtiteling en voorstanders van het eerbetoon botsen. Zo werd de auto van de initiatiefnemer van de petitie met eieren besmeurd.

Eerbetoon
Volgens de ondertekenaars van de petitie 'Stadionplein moet de naam Stadionplein houden' verdient Johan Cruijff een eerbetoon, maar volgens hen is het plein bij het Olympisch Stadion hier niet de juiste plek voor. Een verzoekschrift tot intrekking van het besluit is inmiddels ingediend bij het stadsbestuur.

Ze hekelen het feit dat de besluitvorming rondom de naamswijziging en de adviezen van de straatnamencommissie niet in te zien zijn. 'We vragen ons af of er in deze kwestie wel sprake is geweest van goed openbaar bestuur,' zo is te lezen in het verzoekschrift.

Diegene die protest aantekenen komen overigens met een alternatief: 'Vernoem de gerenommeerde Arenaboulevard in Zuidoost tot Cruijffboulevard.' De handtekeningen - zowel digitale als handmatige - worden binnenkort overhandigd aan het stadsbestuur.

Lees ook: Omdopen Stadionplein: Gevoelig eerbetoon aan Cruijff

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden