Petitie tegen hotels in brugwachtershuisjes

Het plan om 28 brugwachtershuisjes in Amsterdam tot kleine hotelkamers om te bouwen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Een petitie tegen de 'mini suites' is inmiddels honderden keren ondertekend.

Brugwachtershuisje op de Willemsbrug richting het Haarlemmerplein Beeld Marc Driessen
Brugwachtershuisje op de Willemsbrug richting het HaarlemmerpleinBeeld Marc Driessen

De plannen om de huisjes tot hotelkamer om te bouwen liggen er al sinds 2012. Het Lloyd Hotel kreeg toen de toezegging van de gemeente dat het 28 suites mag exploiteren, verspreid door de stad. Sindsdien laat de realisering op zich wachten, omdat de huisjes nog worden gebruikt door Waternet.

Amsterdammer Henk van Dijk (57) heeft nu een petitie in het leven geroepen, omdat de herbestemming van de huisjes volgens hem niet op de juiste manier is verlopen.

'Gemiste kans'
Hij verwijst naar het begin van de brugwachtershuisjesmetamorfose: in 2009 heeft de gemeenteraad het college opgedragen een prijsvraag uit te zetten. "Die prijsvraag is er nooit gekomen," zegt Van Dijk. "De stad lijkt zichzelf met het plan voor de hotelexploitant in de vingers te snijden. Deze pareltjes worden nu weggegeven aan de toerist."

Zijn petitie - die hij samen met SP-raadslid Tiers Bakker initieert - is inmiddels honderden keren ondertekend. "Dat in elk huisje een hotelkamer komt, zie ik als een gemiste kans voor de stad en als kwalijk beleid waarmee de Amsterdammer buitenspel wordt gezet."

Centrale afstandsbediening
Joost Diepersloot van de gemeente Amsterdam bevestigt de plannen voor de 'kleine suites'. "In samenwerking met het Lloyd Hotel zijn er vergevorderde plannen voor de vrijkomende burgwachtershuisjes. De enige reden waarom ze er nog niet zijn, is omdat we moeten wachten op de centrale afstandsbediening die Waternet ontwikkelt."

"Er is gekozen voor één invulling omdat op deze manier de verzameling intact blijft. Bovendien stammen deze plannen van voor de hotelstop. Dit is nog een na-eb effect."

Het klopt ook dat er geen prijsvraag is uitgezet, zegt Diepersloot. "Nadat bekend werd gemaakt dat er een nieuwe invulling werd gezocht, stroomden de initiatieven binnen. Daarvan bleek het idee van het Lloyd Hotel het meest lucratief."

Nieuwe bediening

De karakteristieke brugwachtershuisjes raken op termijn in onbruik. In de toekomst moeten brugwachters de bruggen in de stad vanuit het hoofdkantoor van Waternet, met behulp van onder andere camera's, bedienen. De brugwachters fietsen nu nog dagelijks van van brug naar brug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden