Petitie om ingetrokken terrasvergunning buurtcafé

Een groot terras met zongarantie, dat had buurtcafé De Groene Olifant tot eind augustus van dit jaar. Maar sinds een paar weken moeten de stamgasten hun pilsjes binnen drinken. De buurt is een petitie begonnen.

Michiel van Herpen
De stoep bij café De Groene Olifant ligt er verlaten bij nu de gemeente de vergunning voor het terras voor de duur van drie maanden heeft ingetrokken Beeld Jean-Pierre Jans
De stoep bij café De Groene Olifant ligt er verlaten bij nu de gemeente de vergunning voor het terras voor de duur van drie maanden heeft ingetrokkenBeeld Jean-Pierre Jans

De gemeente heeft de terrasvergunning van café De Groene Olifant op de hoek van de Sarphatistraat en het Alexanderplein voor minimaal drie maanden ingetrokken.

Reden voor de ingreep is dat het terras diverse keren te laat werd gesloten. Daarnaast zou een klant een politieagent hebben beledigd. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de eigenaar herhaalde waarschuwingen in de wind geslagen.

Zware sanctie
Buurtbewoner Nico Willart zit op de hoek van de toog en nipt aan zijn biertje. Hij begon een petitie, die intussen al door meer dan honderd mensen ondertekend is. "Ik vind het een enorm zware sanctie. Deze mensen wordt onrecht aangedaan."

"Op deze manier lokt de gemeente een faillissement uit. De eigenaren hebben de zaak eigenhandig opgebouwd. Amsterdam zou trots moeten zijn dat deze mensen met een allochtone achtergrond, zo goed geïntegreerd zijn. "

Het café wordt sinds veertien jaar gerund door de Frans-Algerijnse eigenaar Fety Benfriha en zijn partner Sophie Oosterwijk-Deleze. Ze staat vanavond achter de tap.

Twee bediendes en een kokkin hebben ze al moeten wegsturen, omdat ze niet genoeg geld hebben om ze nog te betalen. "Veel mensen denken dat het café dicht is omdat zij geen terrasstoelen zien en lopen dan voorbij. Het ziet ernaar uit dat we het café moeten sluiten als we ons terras niet terugkrijgen," zegt Oosterwijk-Deleze.

Ongelukkige omstandigheden
De derde en laatste overtreding - op 3 juni - was volgens Oosterwijk-Deleze een samenloop van ongelukkige omstandigheden en overmacht. "Ik stond noodgedwongen alleen die avond en wilde het terras gaan sluiten, maar door gezondheidsproblemen was ik te laat."

Als de avond vordert druppelen er meer vaste bezoekers binnen in het monumentale pand met negentiende-eeuws plafond.

Voormalig journaliste Yvonne Gnirrep is al jaren trouwe gast. Ze vindt het een ramp dat het terras weg is. Er was volgens haar ook helemaal geen geluidsoverlast. "Ik kan het weten want ik woon al mijn hele leven om de hoek."

Fety en Sophie hadden altijd een speciaal plekje voor haar op het terras gereserveerd. Gnirrep: "Ik ben sinds een paar jaar weduwe en heb het gevoel dat ze altijd op mij letten. Ik voel mij hier gekend."

Enorm gemis
"Het is een enorm gemis dat het terras weg is," zegt buurtbewoner Jos Deckers. "Ik woon hier al dertig jaar en kom ongeveer even lang hier. Ik heb hier mensen leren kennen die ik wel van gezicht kende, maar nooit op straat of in de winkel heb gesproken. Van nature maak ik niet zo makkelijk contact, maar hier voel ik mij thuis en gaat dat makkelijker."

Benfriha heeft bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen het intrekken van de terrasvergunning. Advocaat Cees van de Sanden, die de belangen van De Groene Olifant behartigt, zegt dat de sluitingstijd van het terras slechts met enkele minuten is overschreden.

Volgens Van de Sanden heeft de gemeente bovendien geen waarschuwing gegeven na de eerste overtreding. Een woordvoerder van de gemeente spreekt dat tegen: het terras zouden meermaals een half uur tot een uur te lang buiten hebben gestaan, en in totaal zijn er vijf waarschuwingen verstuurd naar De Groene Olifant, aldus de gemeente.

De ondernemers stappen naar de rechter als het terras dicht blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden