Petitie brugwachtershuisjes 4800 keer ondertekend

De petitie tegen de herbestemming voor de 28 brugwachtershuisjes is door ruim 4800 mensen ondertekend. Woensdag wordt hij tijdens de raadsvergadering aangeboden aan wethouder Kajsa Ollongren.

Laura Obdeijn
Al sinds 2012 zijn er plannen om hotelkamers te maken van de brugwachtershuisjes. Beeld Marc Driessen
Al sinds 2012 zijn er plannen om hotelkamers te maken van de brugwachtershuisjes.Beeld Marc Driessen

Al sinds 2012 zijn er plannen om de huisjes om te bouwen tot hotelkamers die het Lloyd Hotel mag exploiteren, maar niet iedereen is het daar mee eens.

Amsterdammer Henk van Dijk riep de petitie 'Behoud de Amsterdamse brugwachtershuisjes voor de Amsterdammer' samen met SP-raadslid Tiers Bakker in het leven omdat de herbestemming volgens hem niet op de juiste manier is verlopen. Sinds de start in april is de petitie meer dan 4800 keer ondertekend.

Prijsvraag
De intentie van de petitie is het alsnog uitschrijven van de ooit beloofde prijsvraag over de bestemming, zegt Van Dijk. "Nu slaan ze de Amsterdammers over, terwijl er veel mensen zijn die ideeën hebben voor de huisjes. Op deze manier wordt ook dit weer iets voor toeristen."

Vertrouwen dat er iets met de petitie wordt gedaan heeft hij niet echt. "Die verdwijnt gewoon in een la. Als Amsterdammer maak je geen schijn van kans." Toch dient hij hem woensdag in. "Je moet je blijven verzetten."

Lucratief
Het klopt dat er geen prijsvraag is uitgezet, zei Joost Diepersloot van de gemeente Amsterdam in april. "Nadat bekend werd gemaakt dat er een nieuwe invulling werd gezocht, stroomden de initiatieven binnen. Daarvan bleek het idee van het Lloyd Hotel het meest lucratief."

Sindsdien is er niets veranderd. Op dit moment worden de plannen voor de huisjes met het Lloyd Hotel verder uitgewerkt, laat een woordvoerder van wethouder Pieter Litjens (vastgoed) weten. "Het besluit daarover is in principe genomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden