Column

Peter R.

THEODOR HOLMAN

Tjongejonge, ik ben toch zo blij dat Peter R. de Vries bij Pauw en Witteman de waarheid eens zei over Geert Wilders. 'Niemand durft iets tegen Geert Wilders te zeggen, iedereen houdt daarom z'n mond, maar ik niet!' zei Peter R. ongeveer.

Klopt als een bus. Niet één, maar dan ook niet één cabaretier heeft een grap gemaakt over Wilders. Durfden ze niet. Ik dacht wel eens: jongens, Dolf Jansen, Raoul Heertje, Jan Jaap van der Wal, wakker worden! Jullie kunnen toch wel íets zeggen over Wilders, of over dat rare haar van hem?

Cartoonisten idem dito. Niet één cartoonist heeft een tekening durven maken over Geert. Uit angst, zoals Peter R. zegt, voor hatemail.

En dan de pers. De actualiteitenprogramma's. Altijd een grote mond als het om misstanden gaat, maar over Wilders: geen woord van kritiek. Kom op, collega's, heb ik vaak gedacht: heb desnoods een kleíne mening over Wilders. Maar nee, geen lef. In de kranten idem dito. Heeft u in bijvoorbeeld de Volkskrant, in Het Parool of in NRC Handelsblad wel eens een kritisch stuk tegen Wilders gelezen? Ik nog nooit. Peter R. heeft helemaal gelijk: dat is uit angst voor Wilders, de witte racist, van de KKK van de Vrijheid.

Bekend is die cartoonist die een tekening maakte over Wilders en toen van zijn bed werd gelicht en een nacht in een cel werd opgesloten. Daar had Wilders de hand in gehad. En ik herinner me ook dat iemand eens iets tegen Wilders schreeuwde, iets kritisch - nou, die man moet nu dag en nacht beveiligd worden! Die kan niet meer veilig over straat lopen. En dat komt omdat Wilders ook een klein borstel­snor­retje onder z'n neus heeft, als ik Peter R. de Vries goed heb begrepen. Wilders: de vogel Bisbisbis, waar iedereen zo bang voor is.

Ik wil daarom ook graag pleiten voor een politiek wetenschappelijk onderzoek naar de PVV. Kan de minister dat niet doen? De wetenschap heeft Wilders tot nu toe ook niet echt durven aanpakken. Want Wilders is eigenlijk een terrorist! Ik hoorde het van Peter R. de Vries, die alleen staat op de Grebbeberg.

Laten we hem steunen, want laten we eerlijk zijn: het werd tijd dat iemand eens iets tégen Wilders zei.

Goh, zou Peter R. politieke aspiraties hebben?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden