Peter R. De Vries duikt in heftige burenruzie Westerdok

De politie deed het af als een burenruzie. Maar uit onderzoek van Peter R. de Vries blijkt dat een Joodse vrouw in Amsterdam jarenlang is gediscrimineerd en bedreigd.

Uit onderzoek van Peter R. de Vries blijkt dat een Joodse vrouw in Amsterdam jarenlang is gediscrimineerd en bedreigd. De zaak ligt volgens de politie genuanceerder dan de manier waarop De Vries het afschildert. Beeld ANP
Uit onderzoek van Peter R. de Vries blijkt dat een Joodse vrouw in Amsterdam jarenlang is gediscrimineerd en bedreigd. De zaak ligt volgens de politie genuanceerder dan de manier waarop De Vries het afschildert.Beeld ANP

'Vergassen dit ongedierte', en 'ik heb zin om (ze) te villen en er lampenkappen van te maken': teksten op Facebook die de Joodse Gabrielle Hirschberg (64) keer op keer van haar buurman moet incasseren.

Zodra een vriend, Hans Polak (68), zich met het conflict bemoeit, wordt ook hij doelwit van de uitspraken. Meerdere aangiftes leiden tot niets. Daarom besluit Hirschberg misdaadverslaggever Peter R. de Vries te benaderen. In zijn serie Internetpesters Aangepakt gaat hij achter de daders aan van onlinegeweld. Op de vooravond van de Dodenherdenking is het resultaat van zijn laatste onderzoek in Amsterdam te zien op RTL 5.

Het conflict begint in 2010, wanneer Hirschberg bij buurman Stephen (55) klaagt over het geblaf van zijn vier Iraanse windhonden. Hij woont niet in hetzelfde gebouw, maar in het aangrenzende appartementencomplex op het Westerdok. Er volgt een reeks van onlinebedreigingen en antisemitische uitspraken door Stephen.

Fysiek conflict
Hirschberg, die oorspronkelijk uit Duitsland komt maar al jaren in Amsterdam woont, besluit aangifte te doen. De politie ziet het als een burenruzie en spoort haar aan bij Stephen langs te gaan en het uit te praten. Dit loopt uit op een fysiek conflict waarin Hirschberg haar pols breekt.

Wederom doet ze aangifte, dit keer van mishandeling, maar de buurman heeft meerdere vrienden die getuigen dat de vrouw het gevecht begon. Het conflict gaat verder. Herhaaldelijk post Stephen antisemitische teksten. Ook deelt hij de adressen en telefoonnummers van Hirschberg en Polak en belooft hij tienduizend euro voor elk 'hoofdstuk', doelend op de dood van de twee.

Hirschberg durft het huis bijna niet meer uit en doet nog twee keer aangifte, zonder enige reactie. Na het onderzoek van De Vries wordt duidelijk waarom: de aangiftes zijn gedaan bij een ander politiebureau en niet correct in het digitale systeem van de politie gezet. "Dit is fout gegaan," geeft woordvoerder Rob van der Veen toe.

Beschuldigingen over en weer
Het lastige van de burenruzie is dat beide kanten elkaar beschuldigen. Buurman Stephen, homoseksueel en met een Surinaamse achtergrond, zegt dat Hirschberg en Polak juist hem discrimineren. Gedeeltelijk klopt dit. De frustraties lopen zo hoog op dat Polak hem uitscheldt om zijn geaardheid.

De zaak ligt volgens de politie genuanceerder dan de manier waarop De Vries het afschildert. Niet alleen Stephen maar ook Hirschberg zou vaak problemen hebben gehad met andere buren. "Samen hebben ze net zo veel aantekeningen gehad als de hele Kinkerstraat bij elkaar," zegt Van der Veen.

De eigenaar van het pand, woningcorporatie Ymere, bevestigt dit: zij hebben de afgelopen jaren meerdere klachten gekregen over geluidsoverlast van Hirschberg. Dat neemt niet weg dat de politie de bedreigingen en antisemitische teksten had moeten behandelen. "De zaak is ons bekend: het is een ernstig geval van woonoverlast waaraan twee partijen zich schuldig hebben gemaakt," reageert een woordvoerder van de burgemeester. "Maar antisemitische teksten zijn strafbaar, dus de hele zaak wordt nu onderzocht."

126 antisemitische incidenten

Het Centrum Informatie en Discriminatie Israël registreerde afgelopen jaar minder antisemitische incidenten: 126. In 2014 waren dat er 171.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden