PlusTen Slotte

Peter Pappot (1947-2018) had een enorme liefde voor de kunst

Peter Pappot was een markante verschijning in de kunsthandelaarswereld én in zijn stamkroeg Café Heuvel aan de Prinsengracht.

Raounak Khaddari
Peter Pappot Beeld Maarten Steenvoort
Peter PappotBeeld Maarten Steenvoort

Kunst moet je delen, vond Peter Pappot. Met dat doel begon de kunsthandelaar veertig jaar geleden de naar hem vernoemde galerie in de Nieuwe Spiegelstraat.

De volgens vrienden 'sympathieke creatieveling' begon met het handelen in porselein en verhuurde lange tijd ruimte in zijn winkel aan andere kunstenaars om die op weg te helpen.

Steeds meer ging Pappot zich richten op het handelen in schilderijen van kunstenaars als Karel Appel, Kees van Dongen, Leo Gestel en leden van de Cobragroep.

Hij groeide uit tot een van de meest invloedrijke kunsthandelaars in Nederland en exposeerde op zowel nationale als internationale kunstbeurzen met zijn collectie. Hij was enorm gepassioneerd. "Het handelen zat hem in het bloed," zegt galeriehouder Koen Nieuwendijk.

Rondetafelgesprek
De enorme liefde voor kunst blijft bij geen enkele vriend of kennis die zich over Pappot uitlaat onbenoemd.

"Hij wist waar hij over sprak en hij had duidelijke ideeën," vertelt vriend Nico Koster. Dat de kunsthandelaar daardoor soms wat driftig uit de hoek kon komen leek niemand te deren.

Pappot staat bekend als de charmante kunsthandelaar bij wie iedereen welkom was. Het was een zoete inval in zijn galerie. Buren, vrienden en kennissen liepen zonder afspraak binnen voor een kop koffie of om gedag te zeggen. Hij was altijd bereid om anderen te helpen én om rondjes te geven.

Dat laatste gebeurde vooral in Café Heuvel. Elke middag liep Pappot na het uitlaten van zijn hond bij Pierre Heuvel binnen 'voor een krantje en een babbeltje'.

Op vrijdagmiddag zat de handelaar de afgelopen dertig jaar steevast met een vaste groep vrienden aan het zogenoemde rondetafelgesprek. Behalve dat er werd gedronken en gelachen, werden ook zaken besproken. Zoals het nieuwe plan van Pappot.

Boot
De kunsthandelaar wilde al langere tijd een museum maken van zijn winkel. Hij hoopte met een museum de kunst ook toegankelijk te maken voor diegenen die het niet konden kopen. Bovendien had hij zo ook iets achter de hand 'voor zijn oude dag'.

Na een kort ziekbed is Peter Pappot, vorige week dinsdag, op 14 augustus, overleden. Met zijn eigen boot, de Keizersspiegel, wordt de kunsthandelaar door de grachten naar zijn laatste rustplek op Zorgvlied gevaren.

Peter Pappot is 70 jaar oud geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden