Plus

Peter Pannekoek is 'op zoek naar een nieuw doel'

Cabaretier Peter Pannekoek sloot twee jaar lang de week af bij De Wereld Draait Door. Met zijn debuutprogramma Zacht van Binnen staat hij volgende week in De Kleine Komedie. 'Dat was eigenlijk mijn einddoel.'

Peter Pannekoek:'Ik wilde mijn naam op de gevel van De Kleine Komedie zien, dat was echt mijn droom' Beeld Valentina Vos
Peter Pannekoek:'Ik wilde mijn naam op de gevel van De Kleine Komedie zien, dat was echt mijn droom'Beeld Valentina Vos

'Wacht, ik heb nóg een ambitie," zegt Pannekoek (30) aan het eind van het interview. "Ik zou wel in Amsterdam mijn eigen gevaarlijk kruispunt willen. Je moet eens voor de grap een halfuurtje bij dat kruispunt bij de Spiegelgracht gaan staan. Amsterdammers schelden daar continu op elkaar. Het ligt altijd aan de ander. Een eigen gevaarlijk kruispunt lijkt me een goed idee: het Pannekoek-kwartier."

Horrorfilm
De cabaretier vertelt over deze droom, nadat hij alvast al zijn andere ambities heeft opgesomd. Optreden bij het Correspondents' Dinner, als comedian de uitreiking van film - of tv-prijzen presenteren op de Amerikaanse manier - 'En dan het ook hebben over de hele industrie' - en een Oscar winnen met een Nederlandse horrorfilm. "Ja, je moet toch wel groot dromen?"

Pannekoek won in 2006 het comedy concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Een jaar later sloot hij zich aan bij comedygezelschap Comedytrain. Ook schreef hij mee aan programma's als Koefnoen en Dit Was het Nieuws en verzorgde hij voorprogramma's van Theo Maassen.

NRC Handelsblad gaf zijn debuutvoorstelling Zacht van binnen vorige maand vier sterren: 'Hij slaagt erin om met rake observaties zijn angsten onze zorgen te laten zijn als hij het heeft over de dood, inspraakavonden, geweld tegen vrouwen, homofobie en racisme. Na Tim Fransen en Eva Crutzen is hij opnieuw een jonge, sprankelende cabaretier die juichend kan worden binnengehaald."

Pannekoek brak door als vaste comedian bij De wereld draait door, waar hij twee jaar lang de week afsloot. Tijdens zijn tweede jaar bij DWDD begon hij al aan de try-outs van zijn debuutprogramma.

Een gemiddelde week zag er toen zo uit: vier avonden optreden in het theater en drie dagen het tv-optreden voorbereiden. "Maar ik voel me heel goed bij stress. Als ik een vrije dag heb, zorg ik er ook voor dat ik een strakke agenda heb. Om tien uur in de ochtend gaan we godverdomme ontspannen."

Memorecorder
In principe is Pannekoek in zijn hoofd altijd bezig met het zoeken naar nieuwe grappen. "Ik heb, overal waar ik ben, een memorecorder op zak. Op straat ben ik dan een in zichzelf pratende idioot."

Hij stond al wel eerder in De Kleine Komedie, met de theatertour van Comedytrain. Maar solo is het volgende week voor hem de eerste keer.
Iets waar hij vroeger al naar uitkeek.

Hij denkt even na. "Eigenlijk was De Kleine Komedie mijn einddoel. Dus ik moet volgende week op zoek naar een nieuw doel."

"In het begin was het echt een droom van mij, waar ik naartoe heb gewerkt. Ik fietste er altijd langs en mijn doel was om mijn naam in die gele letters op de gevel te zien. Zo magisch. Trouwens wel met Pannekoek in oude spelling."

Onvergetelijke avond
Nog even over de doelen die hij zich heeft gesteld. De ambitie zit er dus nog steeds? "Ik heb ambitie als een malle. Soms twijfel ik wel, of het ambitie is of grootheidswaanzin. Uiteindelijk wil ik gewoon tijdens optredens zelf plezier hebben en de mensen een onvergetelijke avond geven."

Peter Pannekoek, Zacht Van Binnen, De Kleine Komedie, 18/4 t/m 20/4 (uitverkocht).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden