Plus

Peter Beense treedt al 30 jaar op: 'Het blijft hetzelfde sfeertje'

Peter Beense stond dit weekeinde voor de dertigste keer op het Jordaan Festival. De volkszanger krijgt er steeds meer collega's bij. 'Iedereen moet een kleiner stuk van de taart nemen.'

Jop van Kempen
Peter Beense: 'Als ik in het publiek kijk, zie ik overal ­oude bekenden. Ons kent ons Beeld Dingena Mol
Peter Beense: 'Als ik in het publiek kijk, zie ik overal ­oude bekenden. Ons kent onsBeeld Dingena Mol

'Een soort reünie' noemt Peter Beense zijn jubileum. "Als ik in het publiek kijk, zie ik overal ­oude bekenden. Ons kent ons. Het sfeertje is dertig jaar hetzelfde gebleven." Bij het 'sfeertje' horen naast de levensliederen uiteraard ook bier en polonaise. Het was afgelopen weekeinde drie avonden feest op de Appeltjesmarkt bij de Elandsgracht.

Maar sommige dingen zijn wel veranderd, moet Beense beamen. Zo heeft de volkszanger er de afgelopen jaren veel collega's bijgekregen. Vroeger had je Johnny Jordaan, Willy Alberti, André Hazes en de Zangeres zonder Naam, maar steeds meer mensen willen hun geld ­verdienen als smartlappenzanger.

Een willekeurige greep uit het aanbod: Frans Bauer, Dries Roelvink, Django Wagner, Jan Smit, Roy Donders, Henk Dissel, Monique en Tim, Jaman; de rij is eindeloos. "Vroeger sneed je de taart in twaalf stukjes, tegenwoordig in veertig," zegt Beense.

Die ontwikkeling schrijft hij toe aan de populariteit van muziekshows op televisie. Ook is het tegenwoordig makkelijker om een liedje te maken. Beense is van de generatie die in de ­jaren tachtig met een mengpaneeltje en een ­cassettedeck aan de gang moest. Iedereen met een beetje laptop en smartphone kan tegenwoordig een singletje maken, inclusief video.

Beense is een van de bekendere volkszangers. Hij draait al lang mee. Ook heeft hij z'n loopbaan nauwkeurig uitgestippeld.

Camping
Zingen was altijd al z'n grote liefde, maar de zoon van een verwarmingsmonteur uit de Kinkerbuurt wist ook: met alleen zingen is geen droog brood te verdienen. Daarom investeerde hij in een café nabij het Rembrandtplein: café Peter Beense. Hij trad er zelf op. Zo combineerde hij 27 jaar lang hobby en werk. Tot de hoogtepunten behoren uitverkochte concerten in ­Carré en de Heineken Music Hall.

Het café is in 2015 verkocht en de tijd is ­aangebroken om te genieten. Of, zoals Beense in zijn nummer Alles draait om geld zingt: 'Zorg dan dat je nooit vergeet dat rijkdom niet uit geld bestaat en je laatste jas geen zakken heeft'.

Genieten bestaat voor Beense uit de tijd nemen voor vrienden en familie. Hij viert vandaag zijn 55ste verjaardag in De Rijp, waar hij driekwart van het jaar op een camping woont. Hij heeft er een groot chalet, pal aan het water.

Drie maanden per jaar woont hij in Carihuela, een Spaanse badplaats vlak bij Torremolinos. Hij kwam er al zo vaak, dat hij op gegeven ­moment een appartementje kocht. Zijn dochter Melanie heeft een brasserie in Carihuela: Casa Beense. Op het menu staan Hollandse broodjes en warme gerechten als 'een sateetje en een biefstukkie', aldus Beense, die zelf ooit een diploma haalde als brood- en banketbakker.

Maagverkleining
Bij genieten van het leven hoort voor Beense ook optreden, al doet hij dat minder dan vroeger. Niet alleen vanwege de vele nieuwe collega's, ook wil hij niet meer jakkeren.

In de tropenjaren stond hij meer dan driehonderd keer per jaar op het podium. Dat is geweest. Tegenwoordig houdt hij het bij zo'n honderd ­optredens per jaar, al kan het in sommige weekenden hard gaan. De afgelopen avonden zong Beense twee keer in Amsterdam en had hij acht andere shows in het land.

Je vraagt je af hoe het lichaam van Beense het allemaal volhoudt. Op zijn zwaarst woog hij 240 kilo, tegenwoordig zo'n 180. Maag­ingrepen hielpen een beetje in de strijd tegen de kilo's, maar niet zoveel als de artsen hadden voorspeld. "Na een maagverkleining raken de meeste mensen 100 kilo kwijt," zegt Beense, die geen druppel alcohol drinkt. "Ik verloor er 60. Volgens mijn dokter ben ik een medisch wonder."

Beense doet elk jaar een medische check-up. Buiten de kilo's is de rest goed: hart, bloeddruk, cholesterol. "Ik zou het liefst 150 wegen, maar ik ga niet meer constant op dieet. De mensen nemen me maar zoals ik ben. Dat doe ik zelf ook."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden