Plus

Pete's Dragon

Pete's Dragon is een superieure remake van de niet erg bekende musical uit 1977. De film is een erg aangename verrassing.

Vader Meacham (Robert Redford) gaat op zoek naar Elliot Beeld -
Vader Meacham (Robert Redford) gaat op zoek naar ElliotBeeld -

Disney is druk bezig met het 'herontdekken' van haar catalogus. Eerder dit jaar verscheen een live-actionvariant van The Jungle Book en in 2017 is het de beurt aan Beauty and the Beast. Risicovolle producties, want als het fout gaat, lopen geliefde iconen onvermijdelijk een deuk op.

Dat gevaar was bij Pete's Dragon veel kleiner. De musical uit 1977 is vrij matig en heeft zich minder diep in het collectieve geheugen genesteld dan de echte klassiekers.

Deze superieure remake (zonder liedjes) zal voor veel jonge kijkers de eerste kennismaking zijn.

Een echte goedzak
In de proloog rijdt Pete (Oakes Fegley) samen met zijn ouders naar hun nieuwe huis. "We gaan op avontuur," vertelt zijn moeder, die haar zoon ter geruststelling het dapperste jongetje ter wereld noemt.

Een paar seconden later zien we een voorzichtig in beeld gebracht auto-ongeluk dat van Pete een weesjongetje maakt. Hij loopt wat verloren door het bos tot er een enorm beest opduikt. Zijn omvang schrikt Pete aanvankelijk af, maar Elliot blijkt een echte goedzak.

Een prachtbeest
Die snelle introductie zegt veel over hoe David Lowery (voorheen indie-regisseur) het verhaal benadert. De draak is geen special effect dat langzaam wordt onthuld, maar één van de twee hoofdpersonages. Zijn karakter is voor Lowery belangrijker dan het feit dat hij ongetwijfeld heel veel geld heeft gekost.

Een prachtbeest, die Elliot. In naam mag het dan wel een draak zijn, hij gedraagt zich meer als een grote hond. Elliot slaapt op zijn rug, jaagt op zijn staart en is heel erg trouw aan Pete, die in hem tegelijk een broer, vriend en huisdier heeft. Lowery neemt alle tijd om hun wederzijdse affectie in beeld te brengen.

Een soort King Kong
Zes jaar leven kind en draak zij aan zij, tot boswachter Grace Meacham (Bryce Dallas Howard) Pete bij toeval ontdekt. Ze neemt hem mee naar huis, waar het jongetje zijn bezorgdheid uit over Elliot, die weleens eenzaam zou kunnen zijn.

Als Grace hem vraagt om Elliot te omschrijven, gaan bij vader Meacham (Robert Redford) alle alarmbellen rinkelen. Hij heeft Elliot ooit gezien, maar niemand geloofde hem destijds. In hun zoektocht naar de draak krijgt het trio concurrentie van houthakker Jack, die Elliot wil
vangen om hem als een soort King Kong ten toon te stellen.

Aangename verrassing
Pete's Dragon is een erg aangename verrassing. De jarenzeventigsetting met zijn warme kleuren zorgt voor een klassieke uitstraling en Lowery houdt de schaal van de film wijselijk beperkt. In plaats van een groteske fantasiewereld koos hij voor een ingetogen, realistisch universum waarin de draak een magische factor vormt.

Hoogtepunt is de lange monoloog die Redford afsteekt over het belang van vriendschap en het gevaar van cynisme. Het zijn geen hoogdravende, belerende woorden, maar een lyrische samenvatting van waar dit verhaal voor staat.

Pete's Dragon

Regie David Lowery
Met Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Robert Redford
Te zien in Filmhallen, Ketelhuis, Studio/K, Arena, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden