Pesterijen op werk? Baas op cursus

Minister Lodewijk Asscher wil bazen verplichten een cursus te volgen als ze te weinig doen om pesten op de werkvloer te voorkomen.

Leidinggevenden hebben volgens de minister een voorbeeldfunctie. Beeld anp
Leidinggevenden hebben volgens de minister een voorbeeldfunctie.Beeld anp

Hij onderzoekt of dat juridisch en praktisch mogelijk is, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Als het mogelijk blijkt, zouden leidinggevenden een cursus moeten volgen die gericht is op 'gedrags- of cultuurverandering binnen het bedrijf'. Het zou in eerste instantie om een proef moeten gaan.

Volgens Asscher (Sociale Zaken) hebben bazen een cruciale rol. "Zij hebben een voorbeeldfunctie en zetten de norm neer."

Asscher roept ook een actieteam in het leven, dat op aanvraag bedrijven gaat helpen om een goede sfeer op de werkvloer te krijgen. Hiervoor trekt de minister een half miljoen euro uit. Ook wil hij stimuleren dat werknemers, ook flexwerkers, bij vertrouwenspersonen terechtkunnen als ze zich ongemakkelijk voelen door het gedrag van een leidinggevende.

Verbod
De minister wil pesten niet strafbaar maken. Zijn eigen PvdA wilde dat hij daar onderzoek naar zou doen, maar volgens Asscher is het niet nodig om pesten te verbieden. Het kan al via het strafrecht worden aangepakt als pesten zich uit in bijvoorbeeld bedreiging of mishandeling.

Werkgevers zijn via de Arbowet al verplicht om pesten op de werkvloer te voorkomen. Het personeel moet worden voorgelicht over de maatregelen die het bedrijf neemt en leidinggevenden moeten erop toezien dat de voorschriften worden nageleefd. Bedrijven die in gebreke blijven, kunnen een boete krijgen. Tot nu toe zijn er geen boetes uitgedeeld.

Een op de zes werknemers heeft last van pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk, zo blijkt uit onderzoek van TNO.

462.000

Liefst 462.000 werknemers hebben weleens te maken gehad met pesten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden