Pervers

THEODOR HOLMAN

Ik lees dat Jannetje Koelewijn van NRC Handelsblad met de dood is bedreigd vanwege haar berichtgeving over prins Friso. De arts met wie zij gesproken heeft, ontkent nu haar gesproken te hebben.

Ik geloof Koelewijn. En ik denk dat die arts niet ontslagen wil worden.

Wie haar met de dood heeft bedreigd, vindt zichzelf waarschijnlijk fatsoenlijk.

Rutger Castricum van PowNed zegt dat hij bijna gekeeld is door hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging.

Ik geloof Castricum. En ik denk dat Kinneging te ver is gegaan. Kinneging heeft een dik boek geschreven waarin hij een terugkeer van het fatsoen bepleit.

Columniste Naema Tahir, Kinnegings vrouw, pleit voor een ethische commissie om sommige journalisten van het Binnenhof te weren. Ik geloof dat Tahir haar column door haar man heeft laten schrijven en dat hij toen ook al te ver is gegaan.

Journalisten staan onder druk. Of het nu bij NRC Handelsblad of PowNed is. Er is een roep om fatsoen. En dan moet je uitkijken.

Bij DWDD hoorde ik laatst ook al een kleine opneuker roepen dat het fatsoen in de journalistiek terug moet keren. Dus het komt dichtbij.

De fatsoenlijken behoren altijd tot een elite die juist wél gehoord wordt. Elke keer in de geschiedenis dat zo'n oproep tot fatsoen klonk, kwam die van mensen die zich in het nauw gedreven voelden, maar op dat moment wel de macht hadden. Nu roept Poetin op tot fatsoen. En Assad.

Journalisten zijn luizen in de pels, met de nadruk op luizen. Luizen jeuken juist door hun onfatsoen op een hoofd te kruipen en bloed te zuigen. Onfatsoen is, net zoals ruzie maken, gereedschap voor de journalist. Je hoeft het niet altijd te gebruiken, maar het is handig als je het hebt. Politici hebben namelijk de neiging onfatsoenlijke maatregelen te nemen en dat moeten journalisten aan de kaak stellen.

Dat een Buitenhof-columniste als Tahir een ethische commissie wil laten beoordelen of journalisten wel geschikt zijn om politici te bevragen, is pervers. Ze suggereert er ook mee dat haar collega's bij Buitenhof die fatsoenstest hebben doorstaan. Die hoeven we dus minder serieus te nemen als luizen in de pels.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden