Persvoorlichter Romney blaft journalisten af

'Kiss my ass' en 'Shove it'. Het waren enkele van de opmerkingen die Amerikaanse journalisten te horen kregen van de persvoorlichter van Mitt Romney tijdens diens bezoek aan Polen.

Rick Gorka, tweede van rechts. Beeld ap
Rick Gorka, tweede van rechts.Beeld ap

De voorlichter, Rick Gorka, schoot uit zijn slof toen de journalisten, die in het kielzog van de Republikeins presidentskandidaat Romney meereizen op zijn buitenlandse reis, herhaaldelijk trachtten antwoorden op hun vragen te krijgen. Volgens de website van CNN heeft Romney in de afgelopen zeven dagen die de reis al duurt, slechts op drie vragen van de journalisten antwoord gegeven.

Het eerste incident vond plaats vlak nadat Romney een bezoek had gebracht aan het monument voor de Onbekende Soldaat in Warschau. Nadat Romney zijn respect had betuigd bij de tombe, keerde hij terug naar zijn auto. De verslaggevers trachtten Romney opnieuw tot een antwoord te bewegen op hun vragen, maar de Republikein wandelde stug door. Een aantal journalisten wilde van de presidentskandidaat meer weten over zijn blunders van de afgelopen dagen (in onder meer Israël en Engeland). Op dat moment werden de journalisten door Gorka verbaal aangepakt.

Respect
Toen een aantal journalisten nogmaals hun ongenoegen uitten over de weinig spraakzame Romney, antwoordde Gorka met 'kiss my ass'. 'Dit is een heilige plaats voor de Poolse bevolking. Toon wat respect.'

Een aantal minuten daarna volgde een tweede incident. Een reporter van Politico kreeg te horen 'to shove it', toen hij nogmaals probeerde Gorka aan te spreken op het gedrag van zijn baas.

Een klein half uur na de incidenten kregen de reporters Gorka telefonisch te spreken. Dit keer bood de voorlichter zijn verontschuldigingen aan en zei te hopen dat het een 'goede samenwerking' niet in de weg hoefde te staan.

Gorka's opmerkingen kwamen op een ongelukkig moment. Een aantal uur later zou Romney een speech geven in Warschau waarin hij zijn buitenlands beleid uiteen zette, mocht hij de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden