Persoonlijke spullen Hitler onder de hamer

Het Duitse veilinghuis Hermann Historica München gaat enkele persoonlijke eigendommen van Adolf Hitler veilen. Vanaf 4800 euro kunnen geïnteresseerden bijvoorbeeld bieden op de leesbril van de dictator.

Deze eerste editie van Mein Kampf, gesigneerd door Hitler, bracht in 2005 iets meer dan 35.000 euro op. © epa Beeld
Deze eerste editie van Mein Kampf, gesigneerd door Hitler, bracht in 2005 iets meer dan 35.000 euro op. © epa

Hitler leed aan ouderdomsverziendheid, maar droeg zijn leesbril uit ijdelheid nooit als hij optrad.

Nalatenschap Rudolph Hess
De meeste spullen die vanaf eind oktober onder de hamer gaan, komen uit de nalatenschap van Rudolph Hess. Hess, vertrouweling en beoogd plaatsvervanger van Hitler, pleegde in 1987 zelfmoord in de Berlijnse gevangenis Spandau, waar hij voor de rest van zijn leven vast zou zitten.

Gouden zakhorloge
Bij de te veilen eigendommen zit ook een luxe editie van Hitlers boek Mein Kampf, waarin Hitler voorin een persoonlijke boodschap aan Hess schreef: 'Voor mijn trouwe medegevangene, München, 17 oktober 1925'. Na de mislukte coup van 1923 deelden Hitler en Hess een cel. Daar kwamen Hitler en Hess overeen dat Hess persoonlijk secretaris zou worden van de leider van de Nazipartij NSDAP. Hess heeft daar ook het ideologische boek van Hitler helpen redigeren.

Het veilinghuis zal ook een aantal waardevolle juwelen aanbieden, zoals onderscheidingen van leden van de Hitlerjugend, gemaakt van goud, diamanten en robijnen. Op een gouden zakhorloge dat Hitler als kerstcadeau ontving in 1929, kunnen geïnteresseerden vanaf 10.000 euro bieden. Een staande lamp die in Hitler's huis in München stond, moet 5000 euro opbrengen.

Zoutstrooier
Tevens worden een aantal gebruiksvoorwerpen aangeboden waar de initialen van Adolf Hitler (AH) in zijn gegraveerd, zoals een zilveren zoutstrooier. Ondanks het feit dat Hitler niet rookte of dronk zit er bij de nalatenschap ook een zilveren sigarettendoosje met de initialen AH, ook dat moet minimaal 10.000 euro opbrengen.

Het veilinghuis is zich ervan bewust dat de verkoop voor veel mensen gevoelig ligt en wil verheerlijking van de dictator voorkomen. Bieders moeten daarom voor de koop verklaren dat ze de objecten als 'verzamelobjecten' of voor 'onderwijs- of onderzoeksdoeleinden' zullen gebruiken.

Ook deze door Hitler gesigneerde kaart bracht iets meer dan 35.000 euro op. © epa Beeld
Ook deze door Hitler gesigneerde kaart bracht iets meer dan 35.000 euro op. © epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden