Personeelsleden 'Gülenschool' De Roos weg uit angst

Negen personeelsleden van de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos hebben uit angst de school verlaten.

ANP
Advocaat Marcel Dekker komt aan bij de rechtbank voor het kort geding Beeld ANP
Advocaat Marcel Dekker komt aan bij de rechtbank voor het kort gedingBeeld ANP

Er is sprake van bedreiging en het personeel kan gevaar lopen, omdat ze als Gülen-aanhanger worden bestempeld. Dat zei de advocaat van de school, Marcel Dekker, vrijdag tijdens een kort geding.

De rechter buigt zich in Haarlem over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over IBS De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat zij per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

Vrijdagmiddag blijkt dat de twee partijen alsnog met elkaar praten. De uitspraak van het kort geding dat tussen hen speelt, wordt gedaan als beide partijen er niet uit komen. Uitgangspunt van het overleg is dat de rust en veiligheid op school moeten terugkomen.

Niet ongerust
SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend.

De onrust houdt verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Bij vermeende Turkse Gülen-basisscholen in Amsterdam zijn zeker honderd leerlingen van school gehaald, maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan hoeven we ons niet ongerust te maken dat de onrust binnen de Turkse gemeenschap in Amsterdam uit de hand loopt.

Minder aangiftes
Landelijk zijn er bij de politie in totaal 175 aangiftes binnengekomen in verband met de spanningen in de Turkse gemeenschap. De afgelopen weken kwamen er minder aangiftes binnen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Volgens Rutte lag de piek in juli, vlak na de mislukte coup van 15 juli in Turkije.

Lees ook: Het raadsel van de lijsten met 'Gülenleerlingen' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden